Oglasi

U kafić na piće i provjeru znanja

U sarajevskom kafeu 'Libertad' održan je stoti 'Quiz Night', večer u kojoj posjetioci, podijeljeni u grupe, provjeravaju svoje opće znanje.
U Noćima kviza u kafiću Libertad već četiri godine učestvuju Sarajlije, vrijedno smišljaljući odgovore na pitanja iz općeg znanjaAdnan Lingo/Ustupljeno Al Jazeeri

"Oltar pobuni i pravdi", "Kulturni fenomen u BiH", "Posvećen je onima koji su razmišljali, pisali i borili se za slobodu", samo su neki od osvrta na društvenim mrežama za sarajevski kafić Libertad, koji iz mnoštva drugih, identičnih, izdvaja njegov unutrašnji izgled posvećen revoluciji i slobodi te, svakako, raznovrstan i zabavan program s kulturno-historijskom naobrazbom. Unutrašnjost Libertada ispunjena je zastavama revolucija, fotografijama poznatih svjetskih revolucionara i boraca za pravdu, među kojima se izdvajaju Mahatma Gandhi, Ernesto Che Guevara, Malcolm X, Nelson Mandela, Majka Tereza, Fidel Castro, Muhammad Ali, te citatima poput onoga Abrahama Lincolna: "Budite sigurni da ste stali na pravo mjesto, a zatim stojte čvrsto."

"Kafe bar Libertad osnovan je u junu 2013. godine i predstavlja, takoreći, naš mali projekat kulturnog fenomena koji nije izričito prostor za 'popiti kafu', već mjesto koje na različite načine spaja ljude koji se bore za slobodu i promjene u svom okruženju. U osmišljanju dizajna i izgleda Libertada učestvovali su svi članovi naše male zajednice i svako je na svoj način unio nešto novo, bilo da se radi o enterijeru, muzici ili eventima, sve su ideje uvijek dobrodošle. Libertad je u ovih nekoliko godina postao naš drugi dom. U biti, cjelokupan koncept kafea predstavljen je kao mala zajednica u kojoj su svi dobrodošli za prijedloge, pomoć, sugestije da se napravi nešto novo ili jednostavno uživati s društvom", kaže PR menadžerica i organizatorica aktivnosti Libertada Ena Bučan, dodajući da "lično nijedan dan u sedmici ne posmatra kao odlazak na posao, već kao priliku da se napravi, uradi i osmisli nešto što bi pozitivno djelovalo na Sarajevo i njegove ljude".

Libertad je jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu koje, u specifičnom obliku, organizuje promocije knjiga mladih bh. pisaca, tematske večeri s uglednim bh. ličnostima, ali i zabavne sadržaje koji imaju za cilj "razbiti svakodnevnicu" i ponuditi nešto novo i drugačije. Ipak, između Filmskih noći, posvećenih revolucijama i njihovim presudnim historijskim segmentima, Dana i Sedmica filmova, Karaoke večeri, prijenosa sportskih događaja, Halloween partyja posebno se izdvaja Quiz Night.

Prvi Quiz Night u Sarajevu

Quiz Night (Noć kviza) kao verzija pub kviza, nastala je u pubovima i kafićima u Velikoj Britaniji te danas slovi kao jedan od najpopularnijih vidova zabave u svijetu. U Noćima kviza u kafiću Libertad već četiri godine učestvuju i Sarajlije, vrijedno smišljaljući odgovore na pitanja iz općeg znanja i ispijajući svoja pića u pauzama rezervisanim za druženje i eventualnu "provjeru".

"Quiz Night je ideja koju smo osmislili već prve godine otvorenja Libertada. Na početku nismo znali kako će ljudi prihvatiti koncept, kako su ga znali nazivati, 'školskog testa', međutim, pokazao se veoma dobrom idejom. Sa sigurnošću mogu reći da smo prvi u Sarajevu, a možda i šire, koji su kreirali i proveli u djelo event ovog tipa. Svaki Quiz Night odlično je posjećen i tokom godina stekli smo ogromnu popularnost i, najbitnije, nove prijatelje Libertada", kaže Bučan.

Organizovan upravo prema uzoru na britanske originale, sarajevski Quiz Night održava se svake druge sedmice, tokom radnog dana u sedmici (četvrtkom) te eventualno, s aktuelnim tematskim okvirom (npr. Olimpijada, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima). Ne postoji kotizacija niti komplikovana procedura učešća, a zbog ograničenog broja mjesta, rezervacija se vrši slanjem poruke na društvenoj mreži Facebook, nakon objave "događaja". Riječ je o druženju ekipa, uz pitanja iz različitih oblasti općeg znanja, uz nagrađivanje najboljih. Kviz je podijeljen u nekoliko kategorija: geografija, historija, književnost, muzika, film, sport, uz obično jedno ili dva bonus pitanja. Također, svi su učesnici upoznati s pravilom da za vrijeme kviza nije dozvoljeno koristiti mobilne telefone, ali uvijek ima onih koji pokušavaju varati. Ipak, organizatori Quiz Nighta često "varalicama" progledaju kroz prste, a nerijetko i prvoplasirane ekipe proslijede svoju nagradu onim nešto lošije plasiranim. Glavna je nagrada boca kvalitetnog crnog vina.

Pobjednici 100. izdanja Quiz Nighta su 'Salemova deca', kaže Ena Bučan, glasnogovornica kafea LibertadAdnan Lingo/Ustupljeno Al Jazeeri

Da pripada grupi koja nikad ne vara tvrdi Tarik Bekrić, koji prenosi svoje dojmove s mnogobrojnih učešća u Libertadovim Noćima kviza:

"Za kviz smo prvi put čuli preko stranice na Facebooku i nakon što smo prvi put učestvovali, zaljubili smo se u ideju i okruženje, i otad smo redovni učesnici. Naša grupa nikada nije imala isto ime, ono varira u zavisnosti od toga šta je aktuelno u tom trenutku u svijetu i šta je raji zanimljivo. Pokušavamo uz pomoć humora pratiti dešavanja u svijetu. Naprimjer, u trenucima katalonske borbe za nezavisnost imali smo ime 'Separatisti'. Prvi put kad smo učestvovali, bili smo predzadnji, zatim smo postajali sve bolji, a nekoliko smo puta i pobijedili. Pozicija umnogome zavisi od težine i vrste pitanja. Najteža oblast za našu grupu je muzika, jer uglavnom dolaze popularne pjesme i tu se malo pogubimo. Ako uspijemo dobro uraditi muziku, redovno budemo top 3."

Jedna od redovnih učesnica Quiz Nighta jest i Nejra Bešić, koja se također raduje njegovom svakom novom izdanju:

"Uglavnom nikad ne znate šta će vas dočekati. Obično se kviz bazira na svjetskoj sceni, ali nekad u pitanjima dođu bh. političari, sevdalinke ili turbo-folk pjesme, pa nastane sveopće ludilo i smijeh. To su, naravno, pitanja koja svaka grupa odgovori u cijelosti, ali pri odgovaranju ne čujete vlastite misli, jer učesnici oko vas pjevaju neki hit Seven upa, Safeta Isovića ili Ace Lukasa, dobacuju jedni drugima, šale se itd. To su mi posebno dragi momenti, jer pokazuju da svi mi prije svega igramo zajedno, a potom jedni protiv drugih i stvara se ta intimna atmosfera, koja i odlikuje Libertad."

Svaki pojedinačni Quiz Night, dakle, drugačiji je i poseban na svoj način, redovno ispunjen znanjem, smijehom i raznoraznim anegdotama.

"Recimo, jedna simpatična stvar koju pamtim desila se prošlog mjeseca. Pitanje koje se postavilo takmičarima bilo je da navedu neke od najbogatijih političara u Bosni i Hercegovini. S obzirom na opšte nezadovoljstvo koje vlada među građanima što se tiče političke scene, sama runda donijela je niz sarkastičnih i zanimljivih komentara učesnika. Ono što je interesantno je to da je svaka ekipa te večeri ponudila i stopostotne tačne odgovore u ovoj rundi", prepričava Bučan.

Stota Noć znanja i druženja

Noć kviza u Libertadu nedavno je dočekala 100. izdanje, a u zaista teškoj konkurenciji, između 11 grupa, pobjedu je osigurala grupa "Salemova deca". "Interesovanje za 100. izdanje Quiz Nighta bilo je veliko iz razloga što su svi naši učesnici i prijatelji zajedno željeli obilježiti ovu godišnjicu, na koju smo veoma ponosni. Žao mi je što naš Libertad nema veći prostor da primi sve posjetitelje, ali uvijek postoji i naredni kviz. Stoto izdanje predstavljalo je, takoreći, kompilaciju svih prethodnih kvizova i trajalo je malo duže nego uobičajeno, što zbog većeg broja takmičara, rundi i slično. Ono što je specifično za ovo izdanje Quiz Nighta jeste to što smo proširili fond nagrada i za 100. izdanje nagradili sve takmičare. Nadamo se da ćemo ih dočekati još više. Moram spomenuti i pobjedničku ekipu 100. izdanja, a to su 'Salemova deca', koja su uvjerljivom pobjedom osigurala 1. mjesto ove posebne večeri. S nama se druže već duži niz mjeseci i svakako su dragi prijatelji Libertada", dodaje Bučan.

Jedan od najzanimljivijih i najkreativnijih segmenata Libertadovog Quiz Nighta jesu imena grupa, među kojima se svakako izdvajaju "Imači kada", "Četiri jahača Apokalipse", "Sedam veličanstvenih", "Pomahnitali kleptomani", "Afrička šljivovica", "Salemova deca"...

Kako je nastalo ime "Salemova deca" pitali smo Salema Jahića, lično, inače vjernog učesnika Quiz Nighta u Libertadu.

Kako su rođena 'Salemova deca'

"Što se tiče naziva grupe, nisam se ja tu puno pitao. Ostali članovi su tako odlučili. Kviz smo otkrili sasvim spontano. Na početku nas je bilo samo dvoje, ali ubrzo se priključilo još prijatelja i 'Salemova deca' su rođena. Sjećam se prvog kviza kad smo bili u punom sastavu; trebali smo napisati naziv grupe, ali nam je falilo dobrih ideja. Zašto smo uzeli baš mene ne znam, valjda jer sam ja u momentu kad se upisivao naziv grupe bio predmet šale, pa su počele varijacije na moje ime. Prvobitno smo se trebali zvati 'Salemovo', kao poznati horor film, ali smo pod pritiskom vremena odabrali ovaj multijezički naziv i otad se držimo njega. Zašto mijenjati brend koji pali?", kroz smijeh je izjavio Jahić, dodajući da kvizu "nedostaje transparentnosti, jer se nikad ne zna ko je koliko bodova tačno imao".

S druge strane, Neven Šimić kaže da njegova grupa uvijek nosi drugačiji naziv.

"'Pomahnitali kleptomani', 'Afrička šljivovica' neka su od meni dražih imena. Naziv tima ponekad ima veze sa brojem članova ekipe. Naprimjer, 'Četiri jahača Apokalipse', ako nas je četvoro, ili 'Sedam veličanstvenih'. Važno je da ime ekipe zvuči upečatljivo", tvrdi Šimić, dodajući "da se dosta dobro snalazi s pitanjima iz oblasti politike, književnosti, geografije te da kvizove prati već poprilično dugo, koji dobro dođu kao provjera vlastitog znanja".

"Ovaj put pobjedu su odnijela 'Salemova deca'. Vidjet ćemo ko će to biti naredni put. Ono što je bitno jeste da interesovanje za Quiz Night raste iz sedmice u sedmicu i naša ekipa u Libertadu otvorena je za sve nove prijedloge kako bi na najbolji mogući način unaprijedili događaj i učinili ga što zanimljivijim, kako postojećim, tako i novim učesnicima. Naša srca su ispunjena kada dobijemo neku pozitivnu kritiku i kad ljudi iz Libertada izađu s osmijehom na licu i, najbitnije, opet se vrate", zaključuje Ena Bučan.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.