Oglasi

U južnokorejskoj agenciji robot mijenja novinare

Soccerbot, koji izvještava sa nogometnih utakmica engleske Premier lige, proizveo je ukupno 380 automatiziranih probnih vijesti.
Sistem je uspješno testiran u praćenju svih utakmica Premiershipa prošle sezoneEPA

Južnokorejska novinska agencija Yonhap uvela je automatizirani sistem izvještavanja sa nogometnih utakmica engleske Premier lige, što je ključna prekretnica u naporima agencije za bolje praćenje engleskog nogometa.

Softver nazvan Soccerbot koristi algoritam koji oponaša način na koji novinari pišu.

Sistem je uspješno testiran u praćenju svih utakmica Premiershipa prošle sezone.

Proizvodnja vijesti u tri koraka

Soccerbot je proizveo ukupno 380 automatiziranih probnih vijesti, a svaku od njih je objavio unutar jedne ili dvije sekunde nakon završetka utakmice.

Program koristi bazu podataka riječi i rečenica koje su napisali novinari Yonhapa i proizvodi vijesti u tri koraka: prvo prikuplja podatke, zatim piše rečenice i na kraju provjerava gramatiku.

Yonhap je najavio da će razviti sličan program za praćenje Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, u Južnoj Koreji, u februaru 2018. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.