U junu početak izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

UNESCO je reagovao na štrajk glađu radnika iz Indije koji rade na izgradnji puteva Srbije (Ilustracija)

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, odnosno dionice kroz Srbiju Sremska Rača – Kuzmin planirani su za juni, izjavila je u utorak ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je u Beogradu razgovarala s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem autoputu Beograd – Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji spomenute dionice, prenosi Anadolija.

“Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje sa regionom, što, uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj, znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsednika – Aleksandra Vučića [Srbije], [Recepa] Tayyipa Erdogana [Turske] i Milorada Dodika [predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine]”, rekla je Mihajlović, saopćilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ugovor potpisan 2018.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa Beograd – Sarajevo između Vlade Srbije, JP “Putevi Srbije “i turske kompanije “Taşyapı” potpisan je 19. decembra 2018. u Beogradu.

Dionica Sremska Rača – Kuzmin duga je 17 kilometara, a vrijednost radova iznosi 220 miliona eura, dok je dionica Požega – Kotroman duga 60-ak kilometara, a vrijednost radova jest 830 miliona eura.

“Izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom V, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina sa koridorima X i XI unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd – Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege”, navedeno je u saopćenju.

Sastanku su prisustvovali Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik “Taşyapıja”, koji će izvoditi radove.

Izvor: Agencije