U Jerusalemu konvoj podrške Trumpu

U konvoju su većinom bili doseljenici iz SAD i aktivisti Netanyahuovog konzervativnog Likuda (EPA)

Konvoj vozila ukrašenih zastavama SAD-a i transparentima “Trump 2020.” stigao je danas iz Tel Aviva u Jerusalem na miting podrške predsjedniku SAD-a ispred Ambasade te zemlje pred predsjedničke izbore u SAD iduće sedmice, prenosi Beta.

Dvadesetak vozila je bilo u konvoju na poziv organizacije “Republikanci u inostranstvu – Izrael” koja procenjuje da u toj zemlji živi 300.000 državljana SAD.

I dok se očekuje da će Jevreji u SAD velikom većinom glasati za kandidata Demokratske stranke za predsjednika, Joea bidena, u Izraelu je popularan Trump koga je premijer Benjamin Netanyahu nazvao “najvećim prijateljem” koga je Izrael ikada imao u Bijeloj kući.

Potezi koje Izrael pozdravlja

U konvoju su većinom bili doseljenici iz SAD i aktivisti Netanyahuovog konzervativnog Likuda.

Trump je tokom svog mandata učinio više poteza koje je Izrael pozdravio, počev od priznanja Jerusalema kao glavnog grada Izraela krajem 2017. i naredne godine premještanja Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem.

Predsjednik SAD-a je takođe priznao izraelsku aneksiju Golanske visoravni, ublažio stav u odnosu na širenje jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, a nedavno je isposlovao dogovore o normalizaciji odnosa Izraela i tri arapske zemlje.

Izvor: Agencije