U jednom danu umrlo 1.200 američkih građana

Jedna je osoba zaražena virusom unutar ekipe koja u Bijelu kuću doprema hranu o ostale potrepštine (EPA)

U jednom danu umrlo je 1.200 američkih građana. Najkritičnije je i nadalje u saveznoj državi New York unutar koje se bilježi novo žarište, na Long Islandu, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Nakon dva dana, u kojima je zabilježeno manje smrtnih slučajeva nego ranije, guverner Andrew Cuomo je danas objavio da je jučer umrla 731 osoba, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka krize. No, smanjen je dnevni priliv pacijenata na intezivnoj njezi. Za posljednja 24 sata manje od 100, što je najmanje dnevno povećanje od 21. ožujka.

Oko 3,500 vatrogasaca u New Yorku je zaraženo korona virusom.

Jedna je osoba zaražena virusom unutar ekipe koja u Bijelu kuću doprema hranu o ostale potrepštine.

Upozorenja i spore rekacije

Kako javlja Puljić, krajem siječnja Peter Navarro, savjetnik predsjednika Trumpa za trgovinu, u jednoj je bilješci upozorio da bi neuspjeh u spriječavanju širenja zaraze korona virusom mogao koštati Sjedinjene Američe Države bilijune dolara te da bi milijuni Amerikanaca  mogli oboljeti ili umrijeti.

“Nedostatak zaštite imuniteta ili lijeka i cjepiva mogao bi ostaviti američke građane bez obrane u slučaju da dođe do punog izbijanja zaraze na američkom tlu”, upozorio je Navarro u bilješci koju je uputio 29. siječnja. Administracija je poduzela prve značajnije korake u borbi protiv korona virusa, ali predsjednik Trump je u tom periodu umanjivao opasnost od zaraze. Dva dana nakon Navarrove bilješke Trump je proveo vikend igrajući golf. Početkom veljače imao je nekoliko mitinga s tisućama pristaša diljem Amerike.

Očekuje se da će Bijela kuća demantirati navode o Navarrovoj bilješci.

“Treba podsjetiti da su američke obavještajne službe upozorile predsjednika Trumpa o korona virusu 5. siječnja ove godine. Umjesto reakcije Trump je 9. i 14. siječnja održao svoje skupove s mnoštvom ljudi”, kaže Puljić, dodajući da je 18. siječnja, Trumpa upozorio na opasnost i ministar zdravstva Alex Azar.

“Je li Trump reagirao? Nije. Istog je dana otišao igrati golf, nakon čega je održao još dva mitinga sa svojim pristašama”.

“Trideset i prvog januara uvodi se zabrana za dolaske ne-Amerikanaca iz Kine, ali ništa drugo nije učinjeno. Trump je u veljači održao još pet predizbornih skupova diljem Amerike”, rekao je Puljić.

Al Jazeerin reporter napomenuo je i to da, nakon što je tigrica Nadia u Zoološkom vrtu u Bronxu zaražena korona virusom, znanstvenici su poručili vlasnicima kućnih ljubimaca da nema dokaza da domaće mačke mogu prenijeti virus na ljude!

“Sjedinjene Države troše skoro bilijun dolara svake godine na obranu”, kaže demokratski senator iz Connecticuta, Christopher Murphy, te dodaje: “Koji je smisao ove darežljivosti ako se jedan virus može proširiti od provincijskog grada u Kini do Sjedinjenih Američkih Država za nekoliko tjedana, obarajući američku ekonomiju na koljena. Zašto je korona virus tako brzo probio našu obranu? Kako smo zatajili i kako možemo biti bolji idući put?”

U utorak je objavljeno i to kako glasnogovornica Bijele kuće, Stephanie Grisham napušta posao, bez da je ikada održala konferenciju za novinare! Grisham postaje predstojnica ureda Melanije Trump.

Izvor: Al Jazeera