U JAR stižu dva nuklearno sposobna ruska bombardera

Tupoljev, Tu-160
Taj potez povučen je usred nastojanja Moskve da stekne utjecaj u Africi (Reuters)

Rusija će u srijedu spustiti dva strateška bombardera s nuklearnom sposobnošću u Južnoafričku Republiku, citirala je agencija Interfaks vojsku te afričke države, kako prenosi Reuters.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da su dva zrakoplova Tupoljev Tu-160 poslana u Južnoafričku Republiku prvi put u cilju vojne suradnje.

Taj je potez povučen usred nastojanja Moskve da stekne utjecaj u Africi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je uoči samita s afričkim čelnicima u Sočiju da, za razliku od Zapada, Africi može ponuditi pomoć bez političkih uvjeta.

Putin: Zapad zastrašuje afričke zemlje

Kremlj je objavio da očekuje 47 afričkih čelnika na sastanku na vrhu u Sočiju 23. i 24. listopada, prvom te vrste, organiziranom u cilju jačanja ruskog utjecaja i poslovnih veza u Africi, prenijela je ranije Hina.

Putin je upozorio da u svijetu jača natjecanje za Afriku, pa je optužio Zapad da zastrašuje afričke zemlje kako bi iskorištavao njihove resurse.

Nije imenovao nijednu zemlju, ali je rekao da misli na države koje su bile kolonijalni vladari u Africi.

Također je rekao da je Rusija, s druge strane, spremna ponuditi pomoć bez “političkih ili drugih uvjeta” i prihvatiti načelo afričkih rješenja za afričke probleme.

Dodao je da su odnosi Rusije s Afrikom u uzlaznoj putanji, naglasivši pritom sporazume o vojnoj suradnji koje je Rusija sklopila s više od 30 afričkih zemalja kojima prodaje oružje.

Izvor: Agencije