U Japanu otkazan nastup popularne grupe zbog ‘atomske bombe’

Muzičke i filmske zvijezde iz Južne Koreje jako su popularne u Japanu (AP)

Japanska televizijska stanica otkazala je koncert veoma popularnog benda BTS iz Južne Koreje zbog majice koju je nosio član grupe na kojoj je prikazan oblak u obliku gljive koji nastaje nakon eksplozije atomske bombe.

Međunarodne muzičke zvijezde trebale su nastupiti na TV Ashani u petak, ali je stanica naprasno otkazala emisiju, nakon što je objavljena fotografija člana Jimina kako nosi spornu majicu, što je izazvalo ogromne reakcije na društvenim mrežama.

“Majica koju nosi jedan član postala je vijest i izazvala kontroverze”, saopćila je televizijska stanica.

Japanska okupacija Koreje

Grupa BTS je izdala saopćenje o otkazivanju nastupa, ali nije navela nikakve detalje zbog čega se to desilo.

Na spornoj majici također je nekoliko puta bila ispisana fraza ‘Patriotizam naša historija oslobođenje Koreja”.

Jimin je navodno nosio majicu prošle godine, 15. augusta, kada se u Koreji slavi završetak japanske okupacije 1945. godine.

Veze između Japana i Južne Koreje nastavljaju biti opterećene sukobima iz prošlosti i nekadašnjim teritorijalnim težnjama iz perioda brutalne japanske kolonijalne vlasti od 1910. do 1945. godine.

Prestigli Amerikance na listama

Prošog mjeseca Tokio je bijesno reagirao nakon što je Vrhovni sud u Južnoj Koreji naredio da japanska kompanija za proizvodnju čelika mora isplatiti kompenzaciju žrtvama prisilnog rada iz Drugog svjetskog rata.

Muzičke i filmske zvijezde iz Južne Koreje jako su popularne u Japanu.

BTS je jedna od najpopularnijih grupa, koja je ušla u historiju ranije ovog godine, nakon što je postala prva grupa iz Južne Koreje koja je prestigla američke izvođače na top listama.

Izvor: Al Jazeera