U Japanu inauguriran novi car Naruhito

Naruhito je prvi car koji je studirao u inostranstvu i prvi koji je rođen nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu (EPA)

Prijestolonasljednik Naruhito (59) jutros je inauguriran u novog japanskog cara nakon što je njegov otac Akihito jučer postao prvi car koji je abdicirao s trona monarhije.

Naruhito je u ponoć preuzeo mač i dragulje i simbolično postao novi car Japana. Prvi je monarh koji je studirao u inostranstvu i prvi koji je rođen nakon poraza Japana u Drugom svjetskom ratu.

Novi japanski monarh Naruhito u prvom obraćanju naciji kazao je da će, kao i njegov prethodnik, biti posvećen izgradnji mira, prosperiteta i blagostanja nacije.

“Iskreno se molim i zalagat ću se za sreću ljudi, prosperitet nacije i mir u svijetu”, poručio je Naruhito.

Ceremoniji inauguracije cara Naruhita prisustvovali su samo muški članovi carske porodice, odnosno njegov brat princ Fumihito i stric, princ Hitachi.

Ceremoniji nisu prisustvovale careva supruga carica Masako i 17-godišnja princeza Aiko. 

Početak nove faze života

Inauguracija bez žena ukazala je i na moguću buduću krizu s obzirom da carska porodica trenutno ima samo dva prestolonasljednika i niti jedno muško dijete.

Era vladavine cara Akihita nosila je naziv “keise”, što u prevodu znači “postizanje mira”, a era njegovog nasljednika Naruhuita nazvana je “reiwa”, što znači “lijepa harmonija”. 

Japanci proslavljaju inauguraciju novog cara Naruhita, a mnogi parovi su za danas zakazali svadbe kako bi započeli novu fazu života.

Dojučerašnji car Akihito i carica Michiko dobili su status monarha emeritusa, a kao takvi se nisu pojavili na ceremoniji predstavljanja novog cara Naruhita. 

Car Akihito je na tronu japanske monarhije bio od 1989. godine, a kao 55-godišnjak je tu funkciju naslijedio nakon smrti njegovog ova cara Hirohita. 

Palata japanskog cara javnosti je otvorena tokom novogodišnjih praznika i za vrijeme carevog rođendana.

Car Japana predstavlja simbol države i jedinstva nacije, a stvarne ovlasti u državi imaju političke institucije čiji sastavi se biraju na izborima. 

Izvor: Agencije