U japanskim vodama nestao brod, traže se 42 člana posade

Teretni brod napustio je Novi Zeland 14. augusta (Reuters)

Teretni brod sa 43 člana posade i 5.800 grla stoke nestao je u oluji pored sjeverozapadne japanske obale, nakon što je obalna straža primila signal za pomoć, objavili su lokalni mediji.

Japanska obalna straža spasila je filipinskog člana posade u srijedu navečer, ali 42 ostala – 38 Filipinaca, dva Australca i dva Novozelanđana – i dalje nisu pronađeni, prenosi Hina, pozivajući se na Kyodo News.

Zvaničnici obalne straže rekli su da su pronašli člana posade, s pojasom za spašavanje plutao je u Istočnom kineskom moru, te da njegovo zdravstveno stanje nije opasno za život.

Glasnogovornik australskog Ministarstva za vanjske poslove i trgovinu (DFAT) u četvrtak je potvrdio da “vlada pruža konzularnu pomoć porodicama dvojice članova posade teretnog broda koji je nestao u japanskim vodama”.

“S obzirom na obavezu privatnosti, ne možemo dati daljnje komentare”, dodao je glasnogovornik.

Poziv u pomoć

Prema japanskoj obalnoj straži, poziv u pomoć primili su sa teretnog broda oko 1:45 sati u noći po lokalnom vremenu (16:45  sati po srednjoevropskom), kada je brod bio oko 185 kilometara zapadno od otoka Amami Oshima.

Spasilačku operaciju otežavaju jaka kiše i vjetar zbog tajfuna Maysaka, rekli su meteorološki dužnosnici.

Teretni brod napustio je Novi Zeland 14. augusta, a trebao je stići u Tangshan u Kini u petak.

Izvor: Agencije