U Italiji sve dublje prožimanje mafije i nogometa

Parlamentarnu komisiju zabrinjavaju i prijateljstva između nogometaša i mafijaša (EPA)

Parlamentarna antimafijaška komisija upozorila je u Rimu na sve dublje prožimanje kriminala – običnog, kao i mafijaškog – i nogometnog svijeta, koji nije uvijek samo žrtva.

“Nogomet, kao sva tijela, nije dovoljno zdrav da bi bio imun na mafiju”, rekla je novinarima predsjednica komisije Rosy Bindi.

“Parlamentarna istraga otkrila je razne oblike, sve dublje prožimanje organizovanog kriminala, općeg kriminala i nasilnih oblika navijačkih grupa u kojima su se ugnijezdile klice političkog ekstremizma”, upozorila je komisija u jednoglasno usvojenom izvještaju.

Prijateljstva igrača i mafijaša

Ta politizacija navijačkih grupa na krajnju desnicu ili krajnju ljevicu nije nova, ali komisiju zabrinjava prisutnost “ultranavijača” u svim nedavnim slučajevima manifestacija desno orijentisanog političkog ekstremizma.

Osim toga, približno 30 posto “ultraša” ima policijske dosjee zbog teških prekršaja, prema procjenama policije, što stvara idealan teren za infiltracije organizovanog ili mafijaškog kriminala, prema izvještaju.

Zahvaćeno je mnogo klubova, uključujući i Juventus, šestostrukog prvaka Italije.

U Torinu se kalabrijska mafija ‘Ndrangheta infiltirirala u grupne kupovine ulaznica, čime uspijeva kontrolisati navijačke grupe Juventusa, primjećuje komisija.

Parlamentarni zastupnici pozabavili su se i prijateljstvima između igrača i mafijaša.

Komisija je navela slučaj napadača Fabrizia Miccolija, koji je igrao za Juventus, Benfiku i Palermo.

Miccoli je u oktobru osuđen na tri i po godine zatvora zbog iznuđivanja novca tokom šest sezona koje je igrao u Palermu.

Izvor: Agencije