Oglasi

U Italiji hiljade ljekara na protestima traže zdravstvenu reformu

Mladi ljekari i studenti posljednje godine studija dali su ogroman doprinos tokom pandemije COVID-a 19 i traže bolje vrednovanje svog rada.
Protest je organiziran u 21 italijanskom graduEPA

Više hiljada ljekara i studenata medicine protestiralo je u cijeloj Italiji tražeći reformu obrazovanja u tom sektoru, naročito veći broj stipendija za specijalizacije.

Stotinjak mladih ljekara opće prakse i studenata okupljenih u Milanu bacili su svoje bijele odore na tlo. Neki su nosili transparente s natpisom "Bez liječnika preostaju samo čuda" i "Ko će vas sutra liječiti?", prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Identičan prizor odvijao se u Rimu, pred parlamentom. "Bez stručnjaka sistem se urušava", "Bez stručnjaka liječit će vas ministri", pisalo je na njihovim transparentima.

Više ne prihvatamo da nas nazvaju herojima, jer liječenje je za naš životni izbor, poručili su demonstrantiEPA

Protest je organiziran u 21 italijanskom gradu, među kojima su Napulj, Bologna, Genova, Torino, Firenca i Palermo.

'Priznajte naša prava'

Mladi ljekari i studenti posljednje godine studija dali su ogroman doprinos tokom pandemije COVID-a 19 i traže bolje vrednovanje svog rada.

"Počnimo podatkom da će do 2025. više od 60 posto naših kolega specijalista i ljekara opće prakse otići u penziju. S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, neće biti dosta osoblja da ih zamijeni. Pravo na njegu i zdravlje svih građana bit će ugroženo", navodi se u saopćenju organizatora.

"Više ne prihvatamo da nas nazvaju herojima jer liječenje je za nas životni izbor. Ne želimo da nam aplaudiraju, samo želimo da se priznaju naša prava", zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.