U Italiji COVID-19 direktan uzrok smrti kod 89 posto oboljelih

Istraživanjem su obuhvaćena 4.942 smrtna slučaja pozitivnih na COVID-19 (Reuters)

Virus COVID-19 direktan je uzrok smrti kod oko 89 posto umrlih u Italiji koji su bili pozitivni na taj virus, pokazali su podaci italijanskog Visokog instituta za zdravlje i nacionalnog Instituta za statistiku (ISTAT).

Preostali smrtni slučajevi odnose se na kardiovaskularne bolesti (4,6 posto), tumor (2,4 posto), bolesti respiratornog sistema (jedan posto), dijabetes (0,6 posto), demenciju (0,6 posto) i bolesti probavnog sistema (0,5 posto).

U izvještaju je navedeno da COVID-19 može uzrokovati smrt i kod oboljelih koji nemaju druge zdravstvene probleme, prenosi Tanjug.

Mnogi bez drugih zdravstvenih problema

U 28,2 posto slučajeva nije bilo drugih zdravstvenih problema, piše u izvještaju Visokog instituta za zdravlje i ISTAT-a.

Kako je navedeno, 31,3 posto umrlih koji su bili zaraženi COVID-om 19 imali su još jedan zdravstveni problem, 26,8 posto imalo je dva, a 13,7 posto tri i više.

Istraživanjem su obuhvaćena 4.942 smrtna slučaja pozitivnih na COVID-19.

U Italiji je od početka krize sa korona virusom umrlo 35.017 ljudi, zbog čega se ta zemlja nalazi na petom mjestu po broju smrtnih slučajeva u svijetu poslije SAD-a, Brazila, Velike Britanije i Meksika.

Izvor: Agencije