U Istanbulu razgovarali saudijski i turski tužilac o ubistvu Khashoggija

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu (EPA)

Saudijski državni tužitelj u Istanbulu je razgovarao sa turskim tužiteljem o istrazi ubistva Jamala Khashoggija

Izvor iz turskog tužiteljstva je za Al Jazeeru kazao da su saudijskim kolegama predali listu zahtjeva i pitanja na koja trebaju dati odgovor.

Također, tvrde da nisu dobili na uvid izjave 18 osumnjičenih za ubistvo koji su uhapšeno u Saudijskoj Arabiji. Tokom dana je predviđeno da saudijski tužilac ode u konzulat u Istanbulu gdje je Khashoggi posljednju put viđen živ 2. oktobra.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je naveo da je posjet visokog izaslanstva Istanbulu inicirao službeni Rijad te kako je nužno  da se saudijska istraga što prije privede kraju.

”Odgovorni za ovo ranije planirano ubistvo su uhapšeni u Saudijskoj Arabiji. Postoji i istraga koju oni vode. Vidimo korist u saradnji tužilaca i podjeli informacija. Ta saradnja treba biti nastavljena, ali da ne bude dobijanja na vremenu. To nas zabrinjava. Ova istraga što prije treba pružiti rezultate. Čitav svijet se interesuje. Neka budu iznesene činjenice”, rekao Cavusoglu.

Dosije od 150 stranica

Turski istražitelji koji vode istragu o ubistvu novinara Jamala Khashoggija najavili su danas ranije da će predstaviti saudijskom tužitelju dosje od 150 stranica i tražit će novu zajedniču istragu rezidencije saudijskog generalnog konzula u Istanbulu, javlja turski izvor.

Saudijski tužitelj Saud al-Mojeb došao je na sastanak sa Irfanom Fidanom glavnim javnim tužiocem Istanbula da pretrese najnovija saznanja u Khashoggijevom slučaju, koji je ubijen u zgradi saudijskog konzulata 2. oktobra.

Njegov put za Istanbul dolazi u vrijeme kada Turci sugeriraju da je nedovoljno saradnje sa saudijske strane uprkos tome što je oformljena zajednička istražna grupa i navoda da je bilo pokušaja da se upropaste dokazi.

Prema tvrdnjama izvora iz ureda tužioca, koji je govorio za Al Jazeeru pod uslovom da ostane anonima, Fidan će pitati al-Mojeba da sprovedu još jednu premetačinu rezidencije generalnog konzula.

Izvor je rekao da kada su istražitelji prvi put ušli u zgradu sredinom oktobra nije im bilo dozvoljeno da pregledaju tri prostorije koje je osoblje držalo zaključanim.

Dosije sa imenima

Policiji također nije bilo dozvoljeno da pretraži 20 metara dubok bunar smješten u bašti rezidencije.

Kako su prije prenijeli turski mediji Saudijci nisu dozvolili vatrogascima da siđu u bunar, a istraga se završila tako da su dozvolili policiji samo da uzmu uzorke vode.

Na današnjem sastanku turski dosije biće predstavljen al-Mojebu i u njemu se nalaze zapisi sa intervjua 45 zaposlenika konzulata.

Prema neimenovanom izvoru, u dokumentu su identificirane četiri osobe kao glavni osumnjuičeni u slučaju Khashoggijevog ubistva ali su navedena samo tri imena: saudijski generalni konzul Mohammed al-Otaibi, forenzički ekspert Saleh al-Tubaiqi i Maher Abdulaziz Mutreb, koji je identificiran kao pripadnik petnaestočlanog tima saudijskih agenata koji su doletjeli a zatim i napustili Istanbul 2. oktobra, na dan Khashoggijevog nestanka.

Četvrta osoba koja će biti predstavljena kao glavni osumnjičeni je neimenovani “lokalni saradnik” kojem je, prema tvrdnjama Rijada, predato tijelo da ga se riješi.

Zahtjev za izručenjem 18 osumnjičenih

Istanbulski tužitelji pripremili su ranije zahtjev za izručenje 18 osumnjičenih za ubistvo Jamala Khashoggija, koji će poslati Saudijskoj Arabiji, objavilo je Ministarstvo pravde Turske prošle sedmice, prenosi Reuters.

Tih 18 osoba osumnjičeni su za “ubistvo s predumišljajem, nanošenjem povreda ili mučenjem”, tvrdi Ministarstvo pravde Turske. 

Prema Reutersu, viši turski zvaničnik rekao je da će sudski postupak protiv njih biti otvoren za međunarodne posmatrače, kako bi se osigurala transparentnost procesa. 

Rijad je objavio da je 18 osoba uhapšeno, a pet viših vladinih službenika otpušteno, u sklopu istrage i slučaju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Vladu Saudijske Arabije da osumnjičene vrati u Tursku, kako bi im se moglo suditi.  

„Nema drugog objašnjenja, počinilac je među ovih 18 ljudi, a ako nije, onda će se morati objasniti ko je lokalni saradnik“, rekao je.

Turski lider je izjavio da Ankara ima još dokumenata i informacija o ubistvu saudijskog novinara, koje će otkriti kada bude pravo vrijeme.

U govoru u Parlamentu u Ankari, on je pozvao Rijad da otkrije ko je dao naredbu za ubistvo Khashoggija, te dodao da će glavni saudijski tužilac posjetiti Istanbul i sastati se sa turskim kolegama u sklopu istrage.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dvije sedmice da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju saopćila da je ubijen u tuči, a zatim su saudijski tužioci okarakterizirali ubistvo kao zločin s predumišljajem.

Izvor: Al Jazeera i agencije