U Iranu smaknut trgovac zlatom jer se okoristio o krizu riala

Policija je rekla da je Mazloomin uhapšen u julu, s 'najmanje dvije tone zlatnika' (EPA)

Iran je pogubio dvojicu ljudi, od kojih jednog trgovca nazvanog “Sultan kovanog novca”, zbog učešća u masovnoj trgovini zlatom vrijednosti stotina miliona dolara, čime su se okoristili od krize iranske valute, objavila je agencija Mizan.

Pogubljeni su Vahid Mazloomin i njegov saučesnik Mohammed Esmail Ghasemi, osuđeni zbog “zemaljske korupcije” – što je najteža optužba u Iranu – pošto su “formirali i upravljali mrežom koja je destabilizirala privredu”, kaže Mizan, online agencija povezana sa pravosudnom vlasti.

Iran je ove godine imao oštar pad privrede, nakon što su se u maju Sjedinjene Američke Države povukle iz Međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, i ponovo uvele jednostrane sankcije protiv Teherana, prenosi Beta.

Mnogi Iranci su požurili da osiguraju svoje ušteđevine kupovinom deviza i dragocjenih metala, što je dovelo do brze devalvacije riala od skoro 70 posto u odnosu na dolar i do učetverostručivanja cijene zlata.

Policija je rekla da je Mazloomin uhapšen u julu, s “najmanje dvije tone zlatnika”.

Transakcije njegove mreže su procijenjene na stotine miliona dolara.

“Ta detaljna mreža je destabilizirala privredu kroz kupovinu, prodaju i krijumčarenje deviza i zlatnika”, napisala je agencija Mizan.

Manipuliranje tržištem

Vlasti i iranska štampa govorili su ove godine o bandama švercera i posrednika koji manipuliraju tržištem gomilajući dolare i zlatnike da bi povećali cijene.

U augustu je vrhovni lider Ali Khamnei odobrio zahtjev pravosuđa da uspostavi “specijalne revolucionarne sudove” da bise “hitno i pošteno” sudilo optuženima za privredne zločine. Neka suđenja je prenosila televizija.

Mazloomin i Ghasemi su osuđeni 26. septembra, a Vrhovni sud je 21. oktobra potvrdio smrtnu kaznu.

Treći suoptuženi, Hamid Bhageri-Dermani također je osuđen na smrt zbog “korupcije”, ali se žalio Vrhovnom sudu, te čeka ishod tog postupka.

U augustu je guverner Centralne banke otpušten zbog pada riala, a uhapšen je njegov zamjenik, zadužen za strane valute.

Iran ne objavljuje zvanične statističke podatke o pogubljenjima. Međutim, po izvještaju iz aprila humanitarne organizacije Amnesty International, Iran je bio na dugom mjestu 2017. godine po broju izvršenih smrtnih kazni, iza Kine: 507 ljudi je pogubljeno u Iranu, uključujući šest žena.

Izvor: Agencije