U Iranu dan žalosti nakon napada u Ahvazu

Četiri napadača u subotu su napala vojnu paradu u zapadnom gradu Ahvazu (EPA)

Zbog napada izvedenog u subotu u Ahvazu, u kojem je poginulo 25 osoba, u ponedjeljak je u Iranu dan žalosti.

Više od 60 osoba je ranjeno u napadu izvedenom na jugozapadu Irana, tokom kojeg je naoružani napadač pucao u pripadnike snaga sigurnosti, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Među žrtvama su žena i dijete, novinar i pripadnici Iranske revolucionarne garde, prenosi Anadolija.

Ukopi žrtava napada su održani na dan žalosti, kada je izraženo i saučešće porodicama stradalih.

Iranski ministar za obavještajne poslove Mahmoud Alavi izjavio je da je ‘velika’ mreža osumnjičenih osoba uhapšena zbog povezanosti s napadom.

“Identificirat ćemo sve teroriste koji su povezani s napadom. Veliki dio mreže već je uhapšen“, rekao je Alavi, prenosi Reuters.

Odgovornost za napad

Četiri napadača u subotu su napala vojnu paradu u zapadnom gradu Ahvazu, u naftom bogatoj pokrajini Kuzestan.

Državna televizija je objavila da je cilj napada bilo postolje na kojem su bili iranski dužnosnici, okupljeni kako bi pratili godišnju ceremoniju obilježavanja početka Iransko-iračkog rata, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Iranski, etnički arapski opozicioni pokret, nazvan Nacionalni otpor Ahvaza, preuzeo je odgovornost za napad.

Sva četiri napadača su ubijena. Odgovornost je preuzela i oružana grupa Islamska država Irak i Levant, no nijedna grupacija nije dala dokaze za svoje tvrdnje.

Optuženi SAD i zaljevske zemlje

Iranska administracija za čin je optužila organizaciju Al-Ahvaziye. Rouhani je u nedjelju izjavio kako dobro znaju koja je organizacija izvela napad i s kim je povezana.

Niz iranskih dužnosnika je za napade optužilo SAD i zaljevske države.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley odbacila je u nedjelju optužbe za umiješanost te zemlje u oružani napad izveden tokom vojne parade u Iranu.

Ona je odbacila optužbe koje je iranski predsjednik Hassan Rouhani iznio na račun SAD-a, prenosi Anadolija.

“Kako bi [Rouhani] shvatio odakle dolazi napad, treba pogledati oko sebe. Može nas kriviti koliko želi. Ono što treba uraditi jeste pogledati u ogledalo”, smatra Haley.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata također je negirao tvrdnje Irana da je ta zemlja umiješana u napad na vojnu paradu u jugozapadnom Iranu.

Poziv na osvetu

Iranska Revolucionarna garda je u nedjelju obećala da će se osvetiti na “smrtonosan i nezaboravljiv” način za napad u kojem je poginulo i 12 njihovih pripadnika.

Napad u subotu, do sada najveći izveden protiv tih elitnih jedinica, velik je udarac sigurnosti Irana u vrijeme u koje Sjedinjene Američke Države i njeni zaljevski saveznici pokušavaju izolirati Teheran.

Izvor: Agencije