U Iraku za tri godine ubijeno 28.000 pripadnika ISIL-a

Premijer Iraka Haider al-Abadi je ranije proglasio pobjedu nad ISIL-om u Mosulu (Arhiva)

Šef parlamentarne Komisije za sigurnost i odbranu Iraka Hakim Zamili saopćio je kako su iračke snage sigurnosti od 2014. godine do sada ubile blizu 28.000 pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Ukazujući na veliki uspjeh iračkih snaga koje su oslobodile Mosul, Zamili je kazao da se na taj način mora osloboditi i regije Telafer i Hawije, koje su i dalje pod kontrolom pripadnika ISIL-a, prenosi Anadolija.

“Oslobađanje pograničnog pojasa i uspostava kontrole na granici sa Sirijom će biti ključna za konačni i definitivni poraz ISIL-a u regiji”, poručio je Zamili.

Pobjeda nad ISIL-om u Mosulu

Premijer Iraka Haider al-Abadi je ranije proglasio pobjedu nad ISIL-om u Mosulu.

Pripadnici ISIL-a su u junu 2014. godine okupirali Mosul, a lider grupe Abu Bakar al-Baghdadi je u nedavno srušenoj Velikoj džamiji u centru Mosula proglasio osnivanje takozvanog halifata ISIL-a.

Nakon tri mjeseca akcija, združene iračke snage su, uz podršku međunarodne koalicije, u januaru ove godine oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Izvor: Agencije