Oglasi

U Iraku tokom sukoba s ISIL-om srušeno 150.000 objekata

Irački ministar prostornog planiranja Salman Al-Jumaili kaže da je za obnovu devastiranih stambenih objekata potrebno najmanje 15 milijardi dolara.
Grupa Islamska država Irak i Levant je odgovorna za materijalnu štetu koja je veća od 88 milijardi dolara u IrakuEPA - Arhiva

Irački ministar prostornog planiranja Salman Al-Jumaili saopštio je kako je tokom trogodišnje borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u toj zemlji srušeno više od 150.000 stambenih objekata.

Oni je u pisanom saopštenju kazao da je za obnovu devastiranih stambenih objekata potrebno najmanje petnaest milijardi dolara.

Podsetivši da su iračke snage bezbednosti od 2014. do prošle godine vodile opsežnu borbu protiv ISIL-a, Jumaili je rekao da je od kraja operacije na dnevnom redu traganje za izvorima finansiranja obnove.

Kazao je da je ISIL u Iraku odgovoran za ukupnu materijalnu štetu koja je veća od 88 milijardi dolara.

Obećana pomoć od 30 milijardi dolara

U februaru ove godine u Kuvajtu je održana međunarodna donatorska konferencija, na kojoj je iračkoj Vladi obećano 30 milijardi dolara sredstava za obnovu.

Među najizdašnijima je bila Turska, koja je saopštila da će obezbediti pet milijardi dolara izuzetno povoljnih kreditnih sredstava.

Irak je već skoro dve decenije poprište duboke političke i bezbednosne krize.

Pripadnici ISIL-a su u leto 2014. godine okupirali irački Mosul i niz susednih regija, a udruženom operacijom iračkih snaga regija je oslobođena u julu prošle godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.