U Iraku istraga o skladištima kako bi se spriječila nesreća poput one u Bejrutu

U razornim eksplozijama u Bejrutu poginulo je najmanje 137 osoba (EPA)

Nakon strašne eksplozije koja je poharala Bejrut, Irak, zemlja koja poput Libana trpi zbog korupcije i slabosti javnih službi, objavio je u četvrtak da vodi istragu o eksplozivnim tvarima u svojim skladištima.

Eksplozija oružja i streljiva u skladištima koja su ponegdje smještena u stambenim četvrtima, uzrokovala je štetu u više navrata u Iraku, zemlji opustošenoj ratom i u kojoj požari zbog neispravnih električnih instalacija često odnose ljudske živote, naročito ljeti u toj, jednoj od najtoplijih zemalja svijeta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. 

“Povjerenstvo koje vodi direktor Uprave za granicu sastavit će listu opasnih tvari uskladištenih na kopnenim, zračnim i lučkim terminalima poput hemikalija i amonijeva nitrata odgovornog za eksploziju u Bejrutu”, ističe uprava u saopćenju.

Povjerenstvo će objaviti rezultate u roku od 72 sata kako bi se “spriječila nesreća poput one u Libanu”.

Desetine žrtava

U utorak je u razornim eksplozijama u libanskom glavnom gradu poginulo najmanje 137 osoba, 5.000 je povrijeđeno, a 300.000 mora napustiti svoj dom nakon požara koji je, kako navode vlasti, buknuo u bejrutskoj luci, u skladištu s velikom količinom amonijevog nitrata.

Vijest je odmah osvanula na naslovnicama tamošnjih medija i postala glavna tema na društvenim mrežama i u međusobnom razgovoru Iračana koji su se u oktobru prošle godine, u isto vrijeme kad i Libanci, pobunili protiv vlasti optužujući je za “korupciju” i “nesposobnost”.

Veliki ajatolah Ali Sistani, najviša vjerska vlast mnogobrojnih iračkih šiita u Iraku i u Libanu, uputio je Libancima poruku u kojoj im izražava sućut i poziva na skupljanje pomoći za Bejrut, prijestolnicu zemlje u ekonomskoj krizi, u kojoj je i ranije gotovo polovina stanovnika živjela u siromaštvu. 

Izvor: Agencije