U Indiji rekordan dnevni broj novozaraženih, ukupno više od dva miliona

U Indiji je dosad registrovano ukupno 2,03 miliona zaraženih (EPA)

Pandemijom korona virusa najteže pogođena azijska zemlja, Indija, objavila je podatke o rekordnom dnevnom broju novozaraženih većem od 60 hiljada, pa ukupan broj slučajeva zaraze ondje iznosi više od dva miliona.

Po neslavnom je rekordu treća zemlja po broju zaraženih u svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Američke Države i Brazil, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

S obzirom na to da se zaraza nastavlja širiti po manjim gradovima te u ruralnim dijelovima zemlje, stručnjaci smatraju da će epidemija u Indiji svoj vrhunac dosegnuti tek za nekoliko mjeseci, dodatno opterećujući otprije preopterećen zdravstveni sistem.

Indijske vlasti suočavaju se s brojnim žarištima u zemlji u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi.

Ministarstvo zdravstva u petak je izvijestilo o 62.538 novih slučajeva zaraze i o dosad ukupno 2,03 miliona zaraženih.

Više od 50.000 novozaraženih u Brazilu

U Brazilu je u posljednja 24 sata potvrđeno 53.139 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 1.237 osoba, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih time je porastao na 2.912.212, a preminule su 98.493 osobe, prenosi Reuters.

Brazil je druga zemlja na svijetu po broju zaraženih i preminulih, odmah nakon SAD-a.

Kina:  37 novih slučajeva i 14 asimptomatskih

U Kini je zabiljženo 37 novih slučajeva korona virusa, od kojih je 27 lokalno preneseno i mahom su svi zabilježeni u provinciji Xinjiang.

U Kini je identifikovano i 14 novih asimptomatskih slučajeva, koje Nacionalna zdravstvena komisija posebno kategoriše, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

U Kini, gdje se COVID-19 i pojavio prvi put krajem prošle godine, od početka epidemije registrovano je 84.565 slučajeva zaraze, a preminulo je 4.634 osoba.

Njemačka: Nastavlja se rast broja zaraženih

U Njemačkoj je zabilježeno 1.147 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 214.214, pokazuju posljednji objavljeni podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch”.

To je porast u broju zaraženih u odnosu na dan ranije kada je registrovano 1.045 obolelih, što je bio prvi put nakon tri meseca da je broj novozaraženih premašio 1.000.

Broj preminulih povećan je za osam, na 9.183, pokazuju podaci Instituta Robert Koch, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Italija: Zeleno svjetlo za krstarenja, ali ne za noćne klubove

U Italiji će novim dekretom, koji bi trebalo da stupi na snagu 10. augusta, biti produžena mjera obaveznog korištenja maski barem do kraja augusta, a neke aktivnosti poput krstarenja i sajmova ponovo će biti dozvoljene nakon skoro pet mjeseci.

I dalje se insistira na tri ključna pravila u borbi protiv COVID-a 19, a to su upotreba maske, držanje sigurne razdaljine među ljudima i često pranje ruku.

Noćni klubovi i stadioni u Italiji će i u augustu biti zatvoreni za posjetioce, jer italijanski zdravstveni stručnjaci smatraju da je rizik od zaraze i dalje previsok.

Upotreba maske u zatvorenim prostorijama dostupnim javnosti biće obavezna barem do kraja augusta, a ta mjera najvjerovatnije će biti produžena i nakon toga narednim dekretom.

Prema riječima italijanskog ministra zdravlja, Roberta Speranze, “nema nultog rizika” i proces ponovnog pokretanja aktivnosti se mora nastaviti oprezno.

U Africi skoro milion zaraženih

Broj novih slučajeva korona virusa u Africi porastao je za 13.996 na 992.477, saopćio je regionalni ogranak Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima WHO-a, u proteklom danu preminula je 501 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva na tom kontitnetu porastao na 21.599.

Najveći broj zaraženih je u Južnoafričkoj republici (529,877), dok je u toj zemlji preminulo 9.298 ljudi.

Guverner Ohija otkrio da je pozitivan pred susret s Trumpom

Mike DeWine, duverner američke savezne države Ohio, je neposredno pred planirani susret s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom saopćio da je pozitivan na korona virus.

DeWine, republikanac koji se odavno zalaže za nošenje maski i ostale mjere predostrožnosti, rekao je da je testiran na zahtjev Bijele kuće u Clevelandu, u okviru standardnog protokola prije nego što će se sresti sa Trumpom na aerodromu u tom gradu.

“Ovo je za mene veliko iznenađenje, a svakako i za moju porodicu”, rekao je DeWine koji će biti u karantinu 14 dana.

Dodao je da ne zna gdje se zarazio, kao i da je veći dio vremena provodio na svojoj farmi, gdje se držao na distanci u odnosu na porodicu i zaposlene, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U Grčkoj više od 5.000 zaraženih, restrikcije na Parosu

Broj zaraženih korona virusom u Grčkoj premašio je 5.000, nakon što je dnevni broj novozaraženih proteklih sedmica počeo ponovo da raste.

U posljednja 24 sata prijavljena su 153 nova slučaja, pa je ukupan broj zaraženih porastao na 5.100, a preminulo je 210 osoba.

Služba civilne zaštite uvela je stroge mjere na turističkom ostrvu Paros nedaleko od Atine, a koje će biti na snazi u narednih 10 dana, prenosi Tanjug.

Rad barova, restorana i klubova je ograničen do 19 sati, a maske su obavezne u svim zatvorenim i otvorenim prostorima.

Sva okupljanja ograničena su na deset ljudi, a zabave, ulični marketi, sajmovi i religiozni skupovi su zabranjeni.

Izvor: Agencije