U Hrvatskoj u ponoć počinje izborna šutnja

Zbog epidemije korona virusa, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od hrvatske nezavisnosti (Jurica Galoi? / Pixsell)

Još danas sudionici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije, mogu se predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. jula.

U petak u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna reklama, objavljivanje procjena izbornih rezultata, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata itd, javlja Hina.

U proteklih 15 dana službene promocije birači su imali priliku upoznati gotovo 2.700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.  

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, a već sada je jasno ko će ponovno zastupati mađarsku i talijansku manjinu. Naime, za po jednog zastupnika tih manjina samo je po jedan kandidat, Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasanjem na mandat od četiri godine. U deset izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

Zbog epidemije korona virusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske nezavisnosti.

Izbore će provoditi oko 75 hiljada ljudi, glasat će se na oko sedam hiljada biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti gotovo 8.700 promatrača. Pravo glasa ima 3 miliona 860 hiljada hrvatskih birača.

Glasanje za novi saziv Sabora u BiH počinje u subotu

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će sudjelovati na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora već od subote jer će glasanje u toj zemlji biti organizirano dva dana.

Suglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na teritoriju Bosne i Hercegovine Vijeće ministara susjedne zemlje dalo je 11. juna i ta je odluka ostala na snazi unatoč svakodnevom porastu broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

U BiH će biti otvoreno 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske.

Najviše biračkih mjesta u BiH, njih 20, bit će otvoreno u Mostaru, 10 biračkih mjesta bit će otvoreno u Vitezu, 6 u Sarajevu, 4 u Livnu, 3 u Tuzli i 2 u Banjoj Luci.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz 11 izborne jedinice.

Izvor: Agencije