U Hrvatskoj traže izvinjenje Vučića zbog izjava iz devedesetih

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović
Na upit kako je u kombinaciju došla Grabar-Kitarović Plenković je rekao: 'Ne znam, pitajte novinara. Nisam ja pisao članak.' (EPA)

Najavljena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, izaziva različite reakcije u toj  zemlji, a pojedini zvaničnici izjavili su da bi Vučić trebalo da se tokom posete izvini zbog izjava koje je davao ratnih devedesetih.

Ovaj stav izneli su potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević, ali i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, koja je napisala na Tviteru da očekuje da se Vučić pre dolaska u Hrvatsku izvini zbog “orgijanja 95. u Glini”.

“Hrvatska je bila međunarodno priznata država, Glina je bila okupirana, a on je došao da dodatno huška Srbe. Danas je predsednik, želi u EU i mora imati hrabrost za izvinjenje”, napisala je Jadranka Kosor povodom Vučićevog govora u Glini 1995. godine.

Vatreni govor 1995. u Glini

On je tada, kao funkcioner Srpske radikalne stranke, održao govor, u kojem je poručio da Srbe odatle niko nikada neće moći da otera i da više nikad “ustaška vlast neće moći da dođe”.

Uz kritiku tadašnje hrvatske vlasti, koju je nazvao “ustaškom”, Vučić je tada rekao da “Banija nikad više neće biti hrvatska”.

Poslanik u Saboru Hrvatske i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocenio je da za predstojeći susret predsednika Hrvatske i Srbije nisu toliko važni simbolični gestovi, već praktične mere u rešavanju otvorenih pitanja.

“Izvinjenja, sama po sebi, bez konkretnih radnji koje se odnose na suđenja za ratne zločine, nestale, manjine, na dogovor oko granica, sukcesije, bila bi ponavljanje priče nakon koje bi se sutra već mogle stvari pokvariti. Ono što je važno je protokol o dobroj komunikaciji, protokol o rješavanju otvorenih pitanja”, rekao je Pupovac novinarima u Saboru, upitan da li Vučić treba da se izvini zbog ratno-huškačkih izjava iz 90-tih.

Na konstataciju novinara da su dosadašnja izvinjenja dolazila od zvaničnika koji, za razliku od Vučića, nisu bili direktno uključeni u ratna zbivanja 90-tih, Pupovac je odgovorio da, “što se tiče pojedinačnih uloga u ratnim aktivnostima, svatko od njih mora procijeniti kako da doprinese uvjerljivosti svoje nove politike i obnovi povjerenja u odnosima s drugim politikama”.

On je, međutim, dodao da treba gledati ne samo šta bi drugi trebalo da naprave, već krenuti od sebe.

Nema sukoba Pantovčaka i Banskih dvora

“Postoje ljudi s kojima ja dnevno komuniciram u Saboru i za koje znam da su na različite načine bili povezani s ratnim aktivnostima. Nije moje da im tražim izvinjenje, nego da surađujem s njima. Ako postoji nešto što se zove odgovornost koja je zakonski regulirana, zato postoje relevantna zakonska tijela”, odgovorio je Pupovac.

Ministar uprave u Vladi Hrvatske Lovro Kuščević, koga su novinari uoči sednice Vlade pitali kako gleda na dolazak predsednika Srbije u Hrvatsku te u kom smeru bi razgovori trebalo da idu i hoće li to rešiti neka otvorena pitanja, rekao je da smatra da su razgovori i saradnja jako dobri i poželjni.

“U kom smjeru će ići razgovori, to nisam upoznat, ali iskreno se nadam da će riješiti neka neriješena pitanja, da ćemo doznati gdje su naši nestali i da će odnosi konačno ići u boljem smjeru”, smatra ministar.

Upitan postoji li sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, s obzirom da predsednica Hrvatske poziva Vučića, a Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju navodi kako nije trenutak za to, Kuščević je odgovorio da misli da predsednica radi u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima te da u tome ne vidi nikakav sukob.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da očekuje da će sadržaj i ishod posete predsednika Srbije Zagrebu doprineti sveukupnom razvoju odnosa između dveju država te da treba razgovarati o mogućoj saradnji danas i onom što će biti u budućnosti.

Posjeta najavljena za 12. i 13. februar

Na pitanje da li bi Vučić trebalo da se izvini za ono što je govorio u Glini 90-ih godina, odgovorio je kako je to delikatno pitanje, ali “očekuje da će se Vučić na određeni način izjasniti o svojoj ulozi u 90-tim godinama tokom velikosrpske agresije”.

Jandroković je rekao da ne zna da li će se sastati sa predsednikom Srbije tokom njegove predstojeće posete Zagrebu, jer, kako je kazao, još nema informacije o zvaničnom protokolu.

Vučićeva poseta Zagrebu najavljena je za 12. i 13. februar.

Izvor: Agencije