U Hrvatskoj rekordnih 255 novozaraženih

Novi slučajevi zaraze korona virusom u regiji (EPA)

U Srbiji je u posljednja 24 sata otkriven još 161 slučaj zaraze korona virusom, a umrlo je pet osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom države nalaze se 52 pacijenta, prenosi Tanjug.

U posljednja 24 sata na korona virus je u Srbiji testirano 10.764 osoba.

Slučajevi u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o rekordnih 255 novih slučajeva zaraze korona virusom u protekla 24 sata u Hrvatskoj.

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.689, izvijestio je Stožer, prenosi Hina.

Među njima je 127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru trinaest pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 2.397 osoba.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 7.329 osoba zaraženih koronavirusom.

Do sada se 5.472 osoba oporavilo, dok je preminulih 168. 

BiH: 334 novozaraženih, osam žrtava

Prema podacima entitetskih zavoda u posljednja 24 sata na području Bosne i Hercegovine registrovana su 334 slučaja zaraze korona virusom.

U pоsljеdnjа 24 sata na području bh. entiteta Republika Srpska testirano je 647 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 146 оsоba, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, pozivajući se na zvanične podatke.

Rаdi sе о 66 muških i 80 žеnskih оsоbа, оd kојih је 27 mlаđе, 90 srеdnjе i 29 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

U istom vremenskom periodu Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа.

Rаdi sе о muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Grаdiškе, muškаrcu stаriје živоtnе dоbi iz Biјеljinе, žеni stаriје živоtnе dоbi iz Оsmаkа i žеni stаriје živоtnе dоbi iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.240 uzoraka, od kojih je 188 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima, osim Posavskog. 

Evidentiran je oporavak 89 pacijenata, a trenutno je u Federaciji BiH aktivan 3.161 slučaj-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Doboj-juga i Živinica, te dvije žene iz Travnika i Sanskog mosta. 

S. Makedonija: Tri nove žrtve COVID-a 19

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata registrovano 118 novih slučajeva zaraze korona virusom, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Od početka epidemije u ovoj zemlji je registrovano ukupno 13.194 slučajeva zaraze.

“Preminule su još tri osobe i ukupni broj žrtava je 554”, kaže Smilevska.

U posljednja 24 sata oporavilo je 127 pacijenata, ukupno 9.752.

Trenutno se u bolnicama Sjeverne Makedonije liči 356 osoba, od čega je njih četvero na respiratoru.

Slovenija: Najviše zaraženih od početka aprila

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sa 1.168 provedenih testiranja potvrđeno 43 novih slučajeva zaraze korona virusom, šest više nego prethodni dan, objavila je slovenska vlada.

Najviše novozaraženih otkriveno je u Ljubljani (10) i u Celju (4), prenosi Hina.

U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 129.

Prema ocjeni ministarstva zdravstva aktivno je 313 slučajeva zaraze, u bolnicama je 17 pacijenata, od čega dvoje na intenzivnom liječenju.

Ovako visok broj dnevnih zaraza u Sloveniji nije zabilježen od početka aprila, no zbog strukture zaraženih zdravstvena je situacija mnogo povoljnija jer sada među oboljelima dominiraju mlađi ljudi sa blagim simptomima ili bez njih, pa ne trebaju hospitalizaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije