U Hrvatskoj niže cijene plina

U Hrvatskoj pojeftinjuje plin za domaćinstva, odlučila je Vlada. Zavisno od troškova distributera, građani će plaćati plin za gotovo 18 posto manje. Naredne godine očekuje se liberalizacija i ovog dijela tržišta.

Ručkovi u domaćinstvima u Hrvatskoj idućih godinu dana kuhat će se na jeftinijem plinu. Dobra vijest za penzionerku Višnju Sremić koja plaćanje režija planira na godišnjem nivou.

“Uvijek vrti oko 3.000 kn, jednako tako nam je i struja do 2.000 do 2.500 kn, samo što mi na plin i grijemo se i kuhamo, i dobivamo toplu vodu, dakle tuširamo se”, rekla je Višnja Sremić, penzionerka

Ona i suprug godišnje za plin potroše blizu 395 eura, uz pojeftinjenje, uštedjet će 71 euro.

Cijene plina za domaćinstva u Hrvatskoj još određuje država, a resorni ministar pojašnjava, do pojeftinjenja dolazi zbog pada cijena na svjetskom tržištu.

“Naravno da smo analizirali cijene plina i utvrdili da možemo se vrlo približiti u tim cijenama te smo došli skoro do tržišnih cijena”, kazao je Tomislav Panenić, ministar privrede.

Tako ne misli jedini proizvođač plina za građane, kompanija INA.

“Željeli bismo istaknuti kako će takva odluka Vlade imati nepovoljan učinak na prihode kompanije u iznosu od oko 21 milijun eura u narednih godinu dana. Ovo je još jedna u nizu nepovoljnih odluka koje su proteklih godina nanosile ozbiljnu štetu plinskom poslovanju Ine”, navodi se iz INA-e.

INA plin prodaje Hrvatskoj elektroprivredi, a ona ga dalje distribuira prema 34 lokalna opskrbljivača domaćinstava.

Teren za smanjenje cijena pripremila je bivša vlada, tvrdi bivši ministar privrede.

“Mi smo smanjili cijene plina i osigurali da se prate svjetski trendovi, a ne da monopolist, koji je tada bio INA, reketari hrvatske građane i hrvatsku industriju. Rezultat današnjeg smanjivanja cijene plina je svjetsko tržište i regulirana cijena prije dvije godine prošle vlade. I to se očekivalo, to se znalo, i tako treba biti”, navodi Ivan Vrdoljak, bivši ministar privrede (HNS).

Liberalizacija nastupa 2017. godine

Tržište je trenutno slobodno samo za industriju, koja plin može naručivati od bilo kojeg distributera koji ga prodaje u Hrvatskoj. Za domaćinstva, liberalizacija treba nastupiti 2017. Odobreno sniženje Vlada je osigurala na godinu dana. Plin je, kažu, stručnjaci, godinama bio socijalna kategorija koju vlade nisu htjele dirati bez obzira na svjetsku situaciju.

“Mi možemo reći da smo sada u nekoj zlatnoj sredini, nismo ni najjeftiniji ni najskuplji. Ono što se mora naglasiti je da smo mi članica EU i moramo pratiti sve energetske zakona i energetske pakete u liberalizaciji koja nas definitivno očekuje”, rekao je Zoran Dojčinović iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Za nekoliko dana svaki od potrošača na stranicama regulatorne agencije moći će provjeriti koliko ga tačno pojeftinjenje čeka od narednog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera