Oglasi

U Hrvatskoj ima 120 supermilionera

Broj osoba s imovinom većom od 30 miliona dolara u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao za 33 posto.
Euro, Novac, NovčaniceHrvatska ima i 11.900 milionera 'lakše kategorije'; to su oni čija je imovina veća od milion dolaraAP - Ilustracija

Prema podacima iz izvješća konzultantske kuće Knight Frank za 2017. godinu, u Hrvatskoj živi 120 supermilijunaša s bogatstvom većim od 30 milijuna dolara.

Broj supermilijunaša – onih s imovinom većom od 30 milijuna dolara – u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao za 33 posto, prenose hrvatski mediji.

To je dvostruko brže od rasta tog broja u Europi (17 posto), a osjetno sporije od svjetskog prosjeka (42 posto), piše Novi list.

Među tih 120 supermilijunaša njih 11 ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara.

Hrvatska ima i 11.900 milijunaša "lakše kategorije", a to su oni čija je imovina veća od milijun dolara.

Porastao broj ultramilionera

Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša nego na one koji su prijavljeni u domovini. 

Broj ultramilijunaša, čija neto imovina prelazi 50 milijuna dolara, stoji u izvješću, u cijelom se svijetu povećao na 129.700, što je za deset posto više nego prethodne godine.

Procjenjuje se da njihova neto imovina vrijedi 26.400 milijardi dolara, što je jednako trećini bruto domaćeg proizvoda (BDP) u cijelom svijetu, koji je lani iznosio gotovo 80.000 milijardi dolara.

Najveći dio, njih blizu 35 posto, jest u Sjevernoj Americi, a Europu je pretekla Azija, koja sada ima 35.880 ultrabogataša, dok ih Europa ima 35.180.

Konzultantska kuća pripisuje to ponajprije natprosječnom rastu u Kini.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.