U Hrvatskoj gori od Istre do Dalmacije, dramatično u Crnoj Gori

Vatrogascima su na šibenskom području u pomoć priskočili i mještani (Al Jazeera)

Na više lokacija na jadranskoj obali u Hrvatskoj izbili su požari, a zbog jake bure vatra je zaprijetila kućama u Brodarici kod Šibenika.

Vatrogascima pomažu i stanovnici i turisti koji vodom natapaju raslinje oko kuća, a angažirani su i kanaderi.

Požar je buknuo i u Dalmatinskoj zagori gdje je riječ o šumskom požaru.

Gorjelo je i kod Pule, na otocima Viru i Pagu.

Oružane snage Republike Hrvatske potvrdile su da su njihove protupožarne namjenski organizirane postrojbe angažirane u gašenju više požara na prostoru od Istre do Dalmacije.

Teško stanje i u Crnoj Gori

Požarišta su aktivna i na crnogorskoj obali. Na Luštici i od Grabovice ka Bigovu, vatra koja se zbog vjetra naglo razbuktala i zaprijetila naseljima za sada je pod kontrolom, a evakuacija stanovnika je odgođena.

“Veoma je teško stanje na terenu. Ogroman požar nošen je jakim sjevernim vjetrom. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je zapovjednik Službe spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić potvrdio je i da se na tivatskom području na nekoliko lokacija požar širi munjevitom brzinom.

“Situacija je alarmantna i nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vjetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren”, pozvao je Barbić.

Stabilnija situacija u Hercegovini

Stanje na požarištima u Hercegovini danas je stabilnije nego prethodnih dana.

Na području Ljubinja požari su stavljeni pod kontrolu. Na planini Čvrsnici, zbog povoljnijeg djelovanja vjetra, požar je lokaliziran. U Mostaru gori na dvije lokacije, ali je požar sve dalje od kuća i sad je pod kontrolom.

“Trenutno je vatra na 300-ak metara od kuća. Nije toliko rizično. Opet je sve to ljudski faktor, nepažnja, neozbiljnost. Ne mogu da shvatim da sada, kada je stanje elementarne nepogode, a vjetar jači, ljudi pale bašte i čiste. I onda to napuste i odu, a vatra se proširi. Čak se ugroze i objekti i ljudski životi, a  sve radi neozbiljnosti”, rekao je Emir Kadrić iz profesionalne vatrogasne postrojbe u Mostaru.

Aktivan je požar i na području Stoca, ali ne ugrožava naselja.

Izvor: Al Jazeera i agencije