U Hrvatskoj 31 posto više ilegalnih migranata

Izbjeglice, Migranti
Njemačka je 2015. i 2016. primila najveći dio od preko milion izbjeglice koje su uglavnom iz Sirije (EPA)

Lani je u nezakonitom ulasku i boravku u Hrvatskoj otkriveno 4.808 ilegalnih migranata, što je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2016., no u ovoj godini, do 30. rujna, to povećanje u odnosu na 2017. glodinu iznosi čak 31 posto, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade, koja je usvojila Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za prošlu godinu.

Najbrojniji u ilegalnim prelascima su državljani Afganistana, kojih je u prošloj godini zatečeno 965 i čine 20 posto svih nezakonitih migranata koji su prešli hrvatsku granicu, naveo je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Drugi po brojnosti su državljani Kosova, a potom državljani Turske.

Skrivanje u vozilima i vozovima

Najčešći načini nezakonitih prelazaka su pješice preko kopnene granice, izbjegavanjem granične kontrole, skrivanjem u motornim vozilima ili u teretnim vagonima vlakova.

“Značajnu ulogu imaju i krijumčari te je broj kaznenih djela nezakonitog prebacivanja preko državne granice povećan čak za 57 posto”, istaknuo je Katić, kako prenosi Hina.

Krajem prošle godine aktivirana je i nova ruta kretanja migranata preko Bosne i Hercegovine, čemu je razlog, rekao je, prije svega kvalitetna zaštita granične crte između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore.

“Hrvatska promptno reagira na sve ove promjene koje se događaju i jača svoje administrativne i tehničke kapacitete u nadzoru državne granice, odnosno vanjske granice EU i kvalitetno surađuje sa susjednim zemljama u razmjeni podataka”, naglasio je Katić.

Vijeće Evrope nedavno je zatražilo da Hrvatska zaustavi kolektivno protjerivanje i policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, na što već duže vrijeme upozoravaju domaće i strane nevladine organizacije.

MUP odbacio navode Vijeća Evrope

Udruge koje pomažu migrantima optužuju Vladu za nehuman odnos snaga sigurnosti prema migrantima s Bliskog istoka koji preko Hrvatske pokušavaju stići do bogatijih zemalja zapadne Europe.

Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo navode Vijeća Europe  o kolektivnom protjerivanju i policijskom nasilju nad ilegalnim migrantima.

Između ostaloga, MUP je u priopćenju naveo da do sada niti u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile, a isto tako nisu potvrđeni navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe.

Izvor: Agencije