U hladnom i pretrpanom vozu sa izbjeglicama

U protekla 24 sata na granicu između Makedonije i Srbije došlo je pet vozova u kojima je bilo više od 4.000 izbjeglica.

Hladnoća, blato i nedostatak tople obuće i odjeće otežavaju put izbjeglicama ka Srbiji i Hrvatskoj. Đorđe Kostić bio je sa njima u mjestu Tabanovci u Makedoniji. 

„Voz sa juga Makedonije stigao je poslije četiri sata na sjever te zemlje. Stotine izbjeglica izlazi iz kompozicije“, izvještava reporter Al Jazeere.

Studenti iz Sirije misle da su stigli u Hrvatsku. Imali su teško putovanje.

„Voz je jako loš, mnogo je hladno, na jednom vagonu nema vrata. Unutra je tijesno i zagušljivo“, kaže Mohammed.

Jakup Jašari je Albanac iz Kumanova, a od juna je u Tabanovcima. Sada dijeli odjeću i obuću koja je potrebna izbjeglicama.

„Nema dovoljno, zato što nismo bili spremni za toliko koliko smo očekivali. Došlo ih je više nego što je planirano. Nadamo se da ćemo stići svima da pomognemo.“

Međutim nije bilo dovoljno za sve.

‘Nadam se da ću se probuditi’

„Granični kamen bio je znak da su izbeglice izašle iz Makedonije i da su ušle u Republiku Srbiju, a odavde do Miratovca im treba još jedan kilometar“, izvještava Kostić.

Do prihvatnog centra u Preševu hodat će sedam kilometara. I samo što je jedna grupa ušla u Srbiju, u Tabanovce je stigao drugi voz. Među putnicima je i bračni par sa jednomjesečnom bebom.

 Siam Zarah putuje sa sinom, ide kod supruga u Njemačku koji je tamo stigao prije tri mjeseca.

„Moj dječak je bolestan. Stvarno je hladno, mnogo je zime“, kaže.

„Gdje su arapski narodi, gdje su muslimani, gdje su svi? Zašto nam ne pomažu, gdje su sada sve muslimanske države? Nadam se da ću se jednog dana probuditi iz ovog ružnog sna“, kaže Salal Al Kadri, državljanin Sirije.

U dva voza koji su tokom noći stigli u Tabanovce bilo je 1.300 izbjeglica.

Jedan se vraća u Đevđeliju po novu grupu ljudi. Od početka izbjegličke krize preko granice između Makedonije i Srbije prošlo je gotovo  200.000 ljudi. 

 Izvor: Al Jazeera