U Hanoiju moguća objava kraja Korejskog rata

Hanoi, Vijetnam
U Hanoiju su očite aktivnosti na uspostavi mjera sigurnosti; na vrhu nekih visokih zgrada mogli su se vidjeti vojnici s oružjem (EPA)

Porasle su nade da bi američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un mogli proglasiti kraj Korejskog rata iz razdoblja od 1950. do 1953. na samitu u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju nakon što je Južna Koreja u ponedjeljak priopćila da bi dvojica čelnika mogla postići sporazum.

Sukob između komunističke Sjeverne Koreje, podržane Kinom, i kapitalističkog Juga, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, okončan je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, ostavljajući Pjongjang i Washington tehnički još u stanju rata.

Bilo bi dobro okončati nuklearne testove

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kang Kyung-hwa izjavio je u ponedjeljak kako bi bilo dobro da njegova zemlja okonča nuklearne probe, ali kaže da je to samo početak, nakon što je Donald Trump izjavio da će biti sretan dok god nema nikakvih proba.

Korejski je ministar kazao da od ovotjednog sastanka Trumpa i Kim Jong-una u Vijetnamu očekuje opipljive rezultate u vezi s pitanjem nuklearnog razoružanja.

Ti su komentari reakcija na Trumpovu izjavu od nedjelje, kad je kazao kako nije u žurbi da Sjeverna Koreja dokaže da je napustila svoje oružje.

“Ja samo ne želim probe. Dok god nema proba, mi smo sretni.”

Kang je kazao da potpuno nuklearno razoružanje zahtijeva “mnogo više konkretnih koraka”.

“Vjerujem da postoji mogućnost za takvo nešto”, izjavio je novinarima glasnogovornik južnokorejske predsjedničke Plave kuće Kim Eui-kyeom, upitan o službenoj objavi kraja rata, prenosi Fena.

“S naše strane, put mira je otvoren. Nije moguće znati kako će to biti, ali vjerujem da SAD i Sjeverna Koreja mogu postići dogovor o deklaraciji koja bi stavila točku na rat”, kazao je Kim Eui-kyeom u izjavi koju je prenijela agencija Yonhap.

“Južna Koreja i SAD već su postigli mirovne sporazume s Kinom, tako da u Korejskom ratu trenutačno ostaju samo SAD i Sjeverna Koreja. Mi podržavamo ideju proglasa okončanja rata, bez obzira na to kako će to učiniti”, poručio je Kim Eui-kyeom.

Moon: Pitanje vremena

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je u listopadu da je “samo pitanje vremena” kada će Washington i Pjongjang objaviti kraj rata.

I SAD je zauzeo optimističan stav.

Stephen Biegun, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, izjavio je ovog mjeseca da je Trump “spreman okončati taj rat”, podgrijavajući špekulacije da bi službeni kraj rata mogao biti uskoro objavljen. 

Sjevernokorejski čelnik Kim trebao bi se sastati s američkim predsjednikom u vijetnamskoj prijestolnici u srijedu i četvrtak, na samitu za koji se mnogi nadaju da bi mogao dovesti do napretka u denuklearizaciji i postizanju eventualnog mirovnog sporazuma.

Glasnogovornik Plave kuće izjavio je, međutim, da bi čak i u slučaju službene objave kraja Korejskog rata mirovni sporazum bio potpisan kao “posljednja faza procesa denuklearizacije” Korejskog poluotoka i da bi trebalo dosta vremena da se materijalizira. 

Sjeverna Koreja, zapovjedništvo Ujedinjenih naroda pod američkim vodstvom i Kina potpisnice su primirja.

Pripreme za samit

Samit u Hanoiju događa se nakon sastanka Trumpa i Kima prošlog lipnja u Singapuru, na kojem je objavljeno nejasno intonirano priopćenje o sporazumu o denuklearizaciji, ali je napredak u pregovorima otad zakočen jer dvije strane izražavaju nesuglasice u vezi sa značenjem sporazuma, prenosi AFP.

Tijekom vikenda Hanoi se pripremao se za drugi samit dvojice čelnika.

Glavna ulica u vijetnamskoj prijestolnici ukrašena je zastavama Sjeverne Koreje, Vijetnama i SAD-a, koje su okačene na ulične svjetiljke.

Na panou u blizini hotela koji će ugostiti sudionike samita stoji tekst o temi povijesnog sastanka “Partnerstvo za održivi mir”.

Neka poduzeća, restorani, barovi i slično pokrenuli su promotivne kampanje na temu predstojećeg samita, prenosi Xinhua.

Očite su aktivnosti na uspostavi mjera sigurnosti; na vrhu nekih visokih zgrada mogli su se vidjeti vojnici s oružjem.

Sigurnosne barijere i kontrole

Sigurnosne barijere postavljene su oko nekoliko hotela u kojima bi čelnici mogli odsjesti.

U nedjelju poslijepodne posebna kontrola prometa uspostavljena je na jednoj od glavnih ulica u Hanoiju.

Gotovo 3.000 novinara registriranih za samit stiglo je u glavni grad Vijetnama.

Hanoi je 1999. dobio titulu “Grad za mir” od UNESCO-a za doprinos borbi za mir, kao i njegov razvoj, koji odgovara standardima jednakosti, urbane izgradnje, zaštite životnog okoliša, kulture, promoviranja obrazovanja i brige za mlade naraštaje.

Vijetnamska vlada i stanovništvo vide predstojeći samit kao način da se zemlja promovira na međunarodnoj sceni, zaključuje Xinhua.

Izvor: Agencije