Oglasi

U Gunji šteta premašuje 50 miliona eura

Proces obnove Gunje nakon poplava bi mogao potrajati i do dvije godine, kazao je načelnik te općine Hrvoje Lucić.
Gunju je poplavila rijeka Sava nakon što su savske vode probile nasip kod Rajevog Sela i RačinovacaAP

Štete koje su poplavne vode rijeke Save sredinom maja načinile u Gunji, selu na jugoistoku županjske Posavine sa blizu 4.200 stanovnika, iznimno su velike i neće u konačnici biti manje od 50 miliona eura, kazao je načelnik te općine Hrvoje Lucić.

"Radujem se najavi države da će obnoviti sve stradale objekte. Stižu nam i donacije, na kojima zahvaljujem ali sve je to malo u odnosu na štete koje su nam prouzročene poplavom. Vjerujem da će samo u Gunji štete biti između 50 i 60 milijuna eura", kazao je Hini Lucić dodajući kako bi proces obnove Gunje mogao potrajati i do dvije godine.

Po njegovim riječima, u selu se trenutačno obavlja procjena šteta na objektima te se odvozi uništeni namještaj i druge uništene stvari iz kuća u čemu je angažirano čak sedamdeset kamiona koji otpad odvoze na tri privremena odlagališta.

Angažirani nezaposleni

"Struje i vode još nemamo, ali smo dobili obećanje da bi struju mogli sutra imati. Možemo koristiti jedino tzv. tehničku vodu koja nije za piće, ali nam pomaže pri čišćenju i pranju uništenih prostora", kazao je Lucić rekavši kako je na javnim radovima u Gunji zaposleno 342 nezaposlenih mještana, što je, kako je ocijenio, veliki dobitak i za te ljude i za općinu.

Muškarci su angažirani na fizičkim poslovima iznošenja uništenog namještaja iz kuća, a žene na razvrstavanju odjeće i obuće iz donacije, kazao je Hrvoje Lucić izrazivši uvjerenje kako očekuje da se u iduća dva dana povuku i posljednje količine poplavnih voda iz gunjanskih okućnica.

Gunju je poplavila rijeka Sava nakon što su savske vode 17. maja probile nasip kod Rajevog Sela i Račinovaca.

Iz sela su evakuirani svi mještani i dio stoke, ali su u potpunosti stradale kuće te privredni i drugi objekti.

Odnedavno mještanima je dozvoljen ulazak u selo kako bi mogli raditi na čišćenju kuća uz uvjet da Gunju moraju napustiti do 18 sati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.