U Gračanici napravljen prvi bh. računar

CRAID SOM na malom prostoru sadrži sve komponente uobičajenog desktop računara (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razvoj i proizvodnja računara je obično “posao” koji se pripisuje azijskim ili zapadnoevropskim zemljama, te velikim američkim kompanijama koje svoje korijene imaju u legendarnoj Silikonskoj dolini, ali to nije spriječilo kompaniju iz Bosne i Hercegovine da se uhvati u koštac sa takvim poduhvatom.

Inženjeri firme Tring iz Gračanice su dizajnirali i projektirali prvi poslijeratni bh. računar, koji kreće u serijsku proizvodnju, pojašnjava direktor prodaje te kompanije Nihad Hadžihasanović.

Dok sam izraz “računar” većinu asocira na desktop ili laptop računare, koje čine zasebne komponente poput procesorske jedinice, matične ploče, memorije, diska i svih ostalih dijelova koji budu zapakirani u relativno veliko kućište, Tringov proizvod može stati u džep korisnika.

Hadžihasanović pojašnjava da se radi o složenom System on Module sistemu, nazvanom CRAIDD SOM, odnosno o minijaturnom računaru dimenzija 65x30x7 mm, u kojem je ugrađeno sve ono što nalazimo u uobičajenom kućnom ili poslovnom računaru, odnosno na matičnoj ploči je integriran i procesor i memorija i grafička karta… Zbog svoje prirode, dodaje on, ovaj uređaj može po potrebi biti personaliziran povećavanjem ili smanjivanjem memorije, ovisno o potrebama korisnika. Ime “craidd” je preuzeto iz velškog jezika, što znači jezgro, dodao je on. 

Da ovaj poduhvat nije bio lagan govori i činjenica da je na razvoju radio tim inženjera Tringa gotovo godinu, a konačan proizvod je u potpunosti rezultat njihovog rada i samostalne investicije kompanije iz Gračanice. Dok se drugi okreću stranim, gotovim rješenjima, Tring se odlučio u osloniti na svoje stručnjake.

Složeni razvoj

“Radi se o složenom SOM modulu koji je zahtijevao projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, projektovanje koji se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara, a zatim i proizvodnju prototipova sa BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju”, kaže direktor prodaje kompanije.

Hadžihasanović s ponosom navodi da je CRAIDD SOM najmanji SOM na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, a koji ima ima kapacitet za izvođenje većine automatiziranih zadataka.

On pojašnjava da je uobičajena upotreba CRAIDD SOM-ARM uređaja u takozvanim embedded, ugrađenim sistemima, a pouzdanost ga čini izuzetno efikasnim u pravljenju ušteda u industriji.

“Kompaktan, efikasan i pouzdan, CRAIDD je optimalno rješenje za automatizaciju, monitoring i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Pored embedded sistema, CRAIDD se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima. Takođe, zbog svojih dimenzija i ostalih karakteristika, može se integrirati u mnoštvu drugih uređaja, poput. Andriod TV Box uređaja, igraćih konzola, industrijskih panel računara i tako dalje”, kaže Hadžihasanović.

Dimenzije mu omogućavaju integraciju u uređaje sa ograničenim prostornim kapacitetima, a visoka efikasnost mu daje prednost kada je jedan od zahtjeva ušteda energije.

Višestruka primjena

Kako bi SOM bio što svrsishodniji razvijen je tako da podržava operativne sisteme Android 4.2.2 i Linux Kernel 3.4, što mu omogućava integraciju u brojnim uređajima, navode iz Tringa.

Uređaj koji kreće u serijsku proizvodnju, a koji se u potpunosti pravi u Gračanici uz određene komponente koje se ipak moraju uvesti, biće dostupan kako kupcima na tržištu BiH tako i ostatka regije, ali i šire.

Craidd SOM je već našao praktičnu primjenu, te će prvi proizvod baziran na ovom modulu biti hibridni termalni printer FP2, kaže Hadžihasanović.

Iako je razvoj i proizvodnja ovakvog uređaja veliki poduhvat, iz Gračanice su se spremno suočili sa izazovom.

“Tring d.o.o je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva”, govori Hadžihasanović.

Kako kaže, firma je osnovana 2002. godine i od tada bilježi konstantan finansijski rast i stručno napredovanje.

“Ozbiljan i studiozan pristup svakom projektu, aktivan i neposredan odnos sa klijentima, konstantno i svakodnevno praćenje i implementacija najnovijih tehnologija kroz različite projekte i proizvode, učinile su da budemo prepoznati kao kvalitetan i pouzdan partner. Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BiH, što otvara veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete”, naglasio je Hadžihasanović.

Izvor: Al Jazeera