U Gani sedmodnevna žalost zbog smrti Kofija Annana

Kofi Annan
Kofi Annan je preminuo u subotu u 81. godini života (EPA)

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo proglasio je sedmodnevnu žalost u povodu smrti bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana, rođenog u toj zemlji.

Akufo-Addo je naložio da nacionalne zastave budu spuštene na polja koplja te izrazio duboku žalost zbog smrti Annana, koji je preminuo u subotu u 81. godini života, prenosi Tanjug.

“Svojim položajem i ponašanjem na globalnoj sceni je donio značajnu slavu našoj zemlji”, navodi se u priopćenju predsjednika Gane.

Annan je rođen 1938. godine u Gani i bio je sedmi glavni tajnik UN-a u razdoblju od 1997. do 2006. godine, a kasnije i na poziciji specijalnog izaslanika UN-a za Siriju.

Nobelova nagrada

Annan je zajedno s Ujedinjenim narodima 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, za njihov “rad prema bolje organiziranom i mirnijem svijetu”.

Odbor za dodjelu te prestižne nagrade ocijenio je da je Annan “najzaslužniji što je udahnuo novi život organizaciji”.

Kada je u travnju proslavio 80. rođendan, upozorio je kako u današnjem svijetu nema dovoljno snažnih lidera sposobnih rješavati globalne probleme.

“Imali smo teškoća u prošlosti, ali u nekim slučajevima riješili smo ih upravo zahvaljujući jakim vođama. Ja sam zadrti optimist, rođen sam kao optimist i uvijek ću biti optimist. Kada izgubimo nadu, izgubljeno je sve i zato vas molim da tu nadu održite na životu”, poručio je Annan, kako prenosi Hina.

U mirovini se skrasio u jednom selu nedaleko od Ženeve.

“Na puno načina, Kofi Annan je bio UN. Popeo se s dna do vrha organizacije uvevši je u novi milenij s dostojanstvom i odlučnosti bez premca”, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojeg je Annan postavio na čelo UN-ove agencije za izbjeglice.

Isprika zbog Ruande i Jugoslavije

Kao čelnika UN-ovih mirovnih operacija, Annana se kritiziralo što UN nije uspio zaustaviti genocid u Ruandi ‘90-ih i genocid u Srebrenici 1995.

Izaslanik za bivšu Jugoslaviju glavnog tajnika UN-a Boutrosa-Boutrosa Ghalija tokom 1995. i 1996. godine, naknadno se ispričao što je UN zakazao u ratovima koji su uslijedili nakon raspada zajedničke države.

“Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini  počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje, članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali”, rekao je Annan na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Izvor: Agencije