U Francusku i Italiju se vratila visoka dnevna stopa novozaraženih

Porast zaraženih u Italiji je dijelom posljedica ponovnog otvaranja škola u ponedjeljak nakon šestomjesečne pauze (EPA)

U Francuskoj je u posljednja 24 sata registrovano više od 13.000 slučajeva korona virusa, što predstavlja novi rekord u broju oboljelih na dnevnom nivou, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ministarstvo dodaje da je preminulo još 123 ljudi, čime je ukupan broj žrtava dostigao 31.249.

To je najveći broj žrtava zabilježen na dnevnom nivou u posljednja tri mjeseca, navodi Reuters.

Britanska agencija, međutim, ističe da je u četvrtak prijavljeno 31.095 žrtava, što znači da je broj preminulih porastao za 154, što bi bio najviši porast u protekla četiri meseca.

Kako se navodi, niko u ministarstvu nije bio dostupan za komentar o mogućnosti da treba ispraviti prijavljeni broj preminulih.

Prema podacima web stranice Worldometers, ukupno je do sada u Francuskoj zabilježeno 428.696 slučajeva korona virusa.

Raste strah u Italiji

Italija je zabilježila 1.907 novih slučajeva korona virusa u zadnja 24 sata, što je također najveći dnevni porast od početka maja, saopćilo je ministarstvo zdravstva u petak.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na globalnu solidarnost a broj zaraženih u svijetu je prešao 30 miliona.

Još desetero ljudi umrlo je od posljedica virusa u Italiji.

Zadnji put je zabilježen sličan porast dnevnog broja zaraza u toj zemlji 1. maja, kada je bilo 1.965 novih slučajeva.

Od početka pandemije Italija je zabilježila 294.392 slučaja i 35.668 mrtvih.

Broj zaraženih je u porastu zadnjih šest sedmica, navode talijanske zdravstvene vlasti, iako nije toliko visok kao u Španiji ili Francuskoj.

Raste strah od još jedne nekontrolirane epidemije u Italiji, koja je bila teško pogođena novim korona virusom u februaru.

Porast je dijelom posljedica ponovnog otvaranja škola u ponedjeljak nakon šestomjesečne pauze.

WHO traži globalnu solidarnost

Velike sile i dalje ne uspijevaju udružiti napore u borbi s pandemijom, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak, u vrijeme kada je broj zaraženih u svijetu prešao 30 miliona.

“Velike sile ne rade zajedno”, rekao je Tedros na brifingu za novinare u Ženevi, objašnjavajući svoju glavnu poruku svjetskim čelnicima dok se pripremaju za godišnju Opću skupštinu UN-a koja počinje sljedeće sedmice.

Tedros je rekao da će također apelirati na čelnike na Općoj skupštini da prikupe potrebnih 35 milijardi dolara za ubrzanje razvoja lijekova i cjepiva protiv COVID-a 19.

Izvor: Agencije