Oglasi

U francuskom Senatu čuvana bista Adolfa Hitlera

U Senatu je također otkrivena nacistička zastava, a stolovi s grbom Trećeg Rajha uklonjeni su tek nedavno.
Tokom Drugog svjetskog rata u Luksemburškoj palači, u kojoj je danas Gornji dom francuskog parlamenta, bilo je zapovjedništvo njemačkih zračnih snagaEPA - ilustracija

Francuski senatori bili su zapanjeni otkrićem da su u Senatu čuvane bista Adolfa Hitlera i nacistička zastava, a da su stolovi s grbom Trećeg Rajha uklonjeni tek nedavno.

Tajnu je čuvala nekolicina insajdera, naveo je francuski Le Monde.

Na nagovor lista, vlasti su naredile da se obavi inventura dokumenata i predmeta koje je u Senatu za sobom ostavio nacistički okupator.

Otkriće biste Adolfa Hitlera visoke 35 centimetara i nacističke zastave u podrumu, dimenzija tri puta dva metra, šokiralo je mnoge francuske političare.

Javnost je još više bila uznemirena otkrićem da je donedavno dio osoblja u Senatu radio na radnim stolovima na kojima su bili nacistički grbovi s orlom, prenose mediji.

Zapovjedništvo njemačkih zračnih snaga

Tokom Drugog svjetskog rata u Luksemburškoj palači, u kojoj je danas Gornji dom francuskog parlamenta, bilo je zapovjedništvo njemačkih zračnih snaga.

Zvaničnici su sugerirali da su bista i drugi predmeti, poput njemačkih gas-maski, ostavljeni u podrumu u zbrci tokom ponovnog zauzimanja zgrade Senata. Zastava je bila čuvana u arhivskom dijelu.

Kad je riječ o stolicama i stolovima na kojima je utisnut nacistički grb, jedan zvaničnik Senata rekao je da se taj namještaj više ne koristi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.