Oglasi

U Francuskoj uvedena zabrana mobilnih telefona u školama

Novi zakon zabranjuje upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama, dok srednjim ostavlja mogućnost zabrane.
Zabrana mobilnih telefona u školama bilo je predizborno obećanje Emmanuela MacronaEPA

Francuski parlament usvojio je zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u osnovnim školama, što je predizborno obećanje francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Zakon zabranjuje upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama.

Biće izuzetaka kao što su vanškolske aktivnosti ili upotreba tih uređaja kod đaka s posebnim potrebama.

Škole kršile propise

Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obavezu da zabrane upotrebu mobilnog telefona u skladu sa internim dogovorom.

Francuski zakon usvojen 2010. godine već zabranjuje upotrebu mobilnog telefona za vreme nastavnih aktivnosti, ali su mnoge škole činile izuzetke i nisu se pridržavale propisa.

Ministar prosvete Jean Michel Blanquer izjavio je da novi zakon predstavlja poruku celom francuskom društvu dodajući da se zalaže za savremeni pristup tehonologiji ali u umerenoj meri kada je u pitanju lična upotreba elektronskih uređaja kod dece.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.