U Francuskoj spriječen teroristički napad na muslimane i Jevreje

Protivteroristički istražioci preuzeli su istragu u januaru i optužili sumnjive osobe za teroristička djela (EPA)

Francuska policija razbila je neonacističku ćeliju optuženu za planiranje napada na jevrejske i muslimanske bogomolje, objavili su tamošnji mediji, pozivajući se na sudske izvore.

Kako navode agencije, pet pripadnika grupe, koji su bili “bliski ideologiji neonacističkog pokreta”, optuženo je od septembra do maja za navodnu zavjeru, navodi izvor blizak istrazi.

“Istraga nagovještava da su razvijali zločinačku zavjeru da izvrše napad. Vjerovatna meta bila bi bogomolja”, navode sudski izvori, koji nisu dali više detalja niti su istakli specifične mete ili motive.

‘Učešće u terorističkoj zavjeri’

Policija u jugoistočnom gradu Grenobleu uhapsila je jednog muškarca pod optužbama za posjedovanje nezakonitog oružja u septembru 2018, a potom je istraga vodila ka još četiri sumnjive osobe, od kojih su dvije maloljetne.

Protivteroristički istražioci preuzeli su istragu u januaru i optužili sumnjive osobe za teroristička djela, među kojima je pravljenje i transport eksplozivnih uređaja i učešće u terorističkoj zavjeri.

Francuski mediji navode da je ta evropska država poprište napada ekstremista od 2015. te da su posljednjih mjeseci naslovnice preuzele zavjere koje su djelo desničarskih ekstremista.

U novembru prošle godine uhapšeno je šest osoba zbog navodnih planova za napad na predsjednika Francuske Emmanuela Macrona.

Planiran atentat na Macrona

U julu 2017. godine 23-godišnjak je optužen za planiranje ubistva francuskog čelnika na vojnoj paradi povodom Dana Bastilje.

Istražiocima je rekao da je želio ubiti Macrona, zajedno s “muslimanima, Jevrejima, crncima i homoseksualcima”, a u njegovom automobilu nađena su tri noža.

Nešto kasnije, u junu 2018, 13 osoba povezanih s radikalnom grupom Akcija operativnih snaga (Action des Forces Operationnelles) uhapšeno je zbog navodnih planova za napade na muslimane, podsjeća agencija AFP.

Izvor: Agencije