U Francuskoj pokrenut val štrajkova i protesta

Uposlenici francuske aviokompanije AirFrance odlučili su stupiti u treći štrajk u ovom mjesecu (EPA)

Nakon što su kompanije u zračnom i željezničkom saobraćaju u Francuskoj donijele odluku o stupanju štrajk, učešće u štrajku najavili su i penzioneri i uposlenici u javnoj službi, javlja Anadolija.

Prema informacijama Anadolije, uposlenici velikog broja sektora u Francuskoj će narednih dana stupiti u štrajk i organozovati proteste.

Nacionalna željeznička kompanija SNCF saopćila je kako će, zbog nezadovoljstva reformama koje provodi Vlada, od aprila početi štrajk koji će trajati 36 dana, a u okviru kojeg će dva dana sedmično dolaziti do sporijeg odvijanja željezničkog saobraćaja.

Čelnik sindikata CGT Laurent Brun potvrdio je kako će 22. marta u Parizu biti održan protest a očekuje se učešće oko 25.000 građana. Kazao je kako će se štrajk produžavati sve dok Vlada Francuske ne napravi korak nazad.

Štrajk javnih službi Pariza

Objavljeno je i zajedničko saopćenje sedam sindikata koji predstavljaju francuske radnike te navedeno kako će istog dana također biti organizovan protest.

Svoje uposlenike je na proteste 22. marta pozvalo i preduzeće RATP, zaduženo za tramvajski i metro saobraćaj u Parizu.

Poručeno je kako se uposlenici ovog preduzeća protive privatizaciji kompanije, te da će štrajkovati od 21. do 23. marta.

Uposlenici francuske aviokompanije AirFrance odlučili su stupiti u treći štrajk u ovom mjesecu. Oni su i ranije protestovali protiv loših uvjeta rada i niskih plata, a nakon štrajka 23., stupit će u štrajk i 30. marta.

Izvor: Agencije