U fokusu F-35: Turska osudila američke prijetnje

Navodi se i kako je nacrt američkog zakona pokazao da SAD ne poštuje suverene odluke Turske (EPA)

Turska je kritizirala SAD zbog prijetnji da će je ukloniti iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog sistema protivzračne odbrane S-400, javlja Anadolija.

“Još jednom podsjećamo da jezik prijetnji i sankcija nikada neće odvratiti Tursku da odlučno poduzme korake za obezbjeđivanje svoje nacionalne sigurnosti”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Američkim zakonom o finansiranju odbrane za budžetsku 2020. godinu, zajedničkim budžetom koji su pripremili Senat i Predstavnički dom, a koji je objavljen u ponedjeljak, predlaže se alokacija od 440 miliona dolara za Pentagon za kupovinu aviona F-35 koje je naručila Turska, kao dio modernizacije nacionalne odbrane.

Iracionalan, neprijateljski stav

“Niko ne treba sumnjati da će biti poduzete neophodne mjere protiv ovih inicijativa čija je meta Turska”, navodi se u saopćenju.

Navodi se i kako je nacrt američkog zakona pokazao da SAD ne poštuje suverene odluke Turske.

”Kongres nastavlja zauzimati iracionalan neprijateljski stav, nepošteno blokirajući naše učešće u progamu F-35, uprkos tome što je Turska ispunila sve svoje obaveze“, stoji u saopćenju.

Rečeno je i kako pokušaji ukidanja američkog embarga na oružje na otoku Kipar, u korist administracije kiparskih Grka, neće imati drugi ishod osim što će spriječiti napore u postizanju nagodbe na otoku i stvoriti opasnu eskalaciju.

Izvor: Agencije