U Finskoj za svako novorođenče 10.000 eura

Beba, Dijete
Političari u Finskoj javno pozivaju žene da rađaju više djece (EPA)

Finska se posljednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, te su odlučile preduzeti konkretne mjere, a jedna od njih su i poticaji za rađanje više djece.

Općinske vlasti Lestijarvija prije nekoliko godina skrenule su pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu, te su donijele odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 eura.

Vlasti su odlučile preduzeti pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba, navodi Anadolija.

“Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba, svi su se probudili i rekli da se nešto mora uraditi”, rekla je novinarima Paula Jokela, učiteljica u lokalnoj školi.

Dodala je da su se čak zabrinuli da u jednom trenutku više neće imati dovoljno učenika u školi jer ih u jednom razredu imaju samo tri, što je, kako je rekla, vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti saopćile su da će u periodu 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 eura kako bi potakli mlade da rađaju što više djece. 

Poražavajuća demografska slika

Slične pronatalitetne mjere provode se u još nekim finskim gradovima koji se, također, suočavaju s poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta.

Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece, kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u sljedećem periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih naroda za 2019, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, u SAD-u 1,8, u Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmero djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi približno dva i po djeteta.

Izvor: Agencije