Oglasi

U Finskoj za svako novorođenče 10.000 eura

Skandinavska zemlja posljednjih godina suočava se sa sve većim padom stope nataliteta.
Beba, DijetePolitičari u Finskoj javno pozivaju žene da rađaju više djeceEPA - Ilustracija

Finska se posljednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, te su odlučile preduzeti konkretne mjere, a jedna od njih su i poticaji za rađanje više djece.

Općinske vlasti Lestijarvija prije nekoliko godina skrenule su pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu, te su donijele odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 eura.

Vlasti su odlučile preduzeti pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba, navodi Anadolija.

"Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba, svi su se probudili i rekli da se nešto mora uraditi", rekla je novinarima Paula Jokela, učiteljica u lokalnoj školi.

Dodala je da su se čak zabrinuli da u jednom trenutku više neće imati dovoljno učenika u školi jer ih u jednom razredu imaju samo tri, što je, kako je rekla, vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti saopćile su da će u periodu 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 eura kako bi potakli mlade da rađaju što više djece. 

Poražavajuća demografska slika

Slične pronatalitetne mjere provode se u još nekim finskim gradovima koji se, također, suočavaju s poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta.

Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece, kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u sljedećem periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih naroda za 2019, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, u SAD-u 1,8, u Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmero djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi približno dva i po djeteta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.