U Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće zbog korona virusa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je stanje nesreće zbog pandemije koronavirusa (COVID-19), što je adekvatna kategorija odgovora na trenutnu situaciju i omogućava da se povuku svi potrebni potezi u vezi s tim, potvrdio je danas federalni premijer Fadil Novalić nakon tematske sjednice Vlade u Sarajevu u proširenom sastavu, prenosi Fena.

Donesena je odluka za zadržavanje cijena određenih proizvoda na nivou na kojem su bile 5. marta, a pokrenuta je i inicijativa prema Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine za izmjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se osiguralo izuzeće od primjene prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju te drugih potrepština za suzbijanje širenja korona virusa.

“Mi sada možemo donositi brže potrebne mjere”, rekao je ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja s konferencije za novinare.

Ministar trgovine Zlatan Vujanović potvrdio je kaznene mjere za one koji budu dizali cijene osnovnih artikala, ističući da su neki trgovci već kažnjeni.

Novalić je rekao da su usvojene i brojne preporuke za ublažavanje ekonomskih posljedica te je Agencija za bankarstvo zadužena da donese sve potrebne podzakonske akte kako bi se od posljedica zaštitio prije svega bankarski sektor.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je sve institucije da u okviru svojih nadležnosti zaštite radna mjesta, privredu i bankarski sektor.

“Garancijski fond bi omogućio privrednim subjektima podizanje kredita u komercijalnim bankama. Posljedice će se osjetiti dvije do tri godine i morat će se zakonodavno djelovati u kontinuitetu kako bismo pomogli privredi”, rekla je Milićević.

Porezne olakšice 

Novalić je najavio sjednicu federalne vlade za 19. mart, kada će biti razmotrene i ostale mjere, poput uvođenja poreznih olakšica za najranjivije kategorije društva te osiguravanje mogućnosti na državnom nivou koje podrazumijevaju pristup međunarodnim finansijskim institucijama.

“Donesen je i niz preporuka za poslodavce, poput one da se omogući jednom od roditelja odsustvo s posla budući da djeca ne idu u školu”, kazao je Novalić.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je poslodavcima naloženo da skrate radno vrijeme, organiziraju rad od kuće, reorganiziraju radnu atmosferu, da se omogući korištenje godišnjih odmora za radnike i otkažu službena putovanja.

Sve te mjere trebale bi ublažiti posljedice pandemije i u cilju su zaštite stanovništva i očuvanja likvidnosti privrede. U Federaciji BiH trenutno su četiri potvrđena slučaja zaraze virusom COVID-19, dok ih je u Republici Srpskoj 20, a 2.000 osoba pod zdravstvenim je nadzorom.

Novalić je sazvao tematsku sjednicu Vlade u proširenom sastavu s ciljem sagledavanja kompletne situacije na području Federacije BiH u vezi s utjecajem pandemije korona virusa na zdravlje ljudi i ekonomiju.

Osim članova Vlade FBiH, na sjednici su bili čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave Civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta / križa FBiH i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije