Oglasi

U Federaciji BiH 11. juli proglašen danom žalosti

Danom žalosti izražava se saučešće i saosjećanje s porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.
Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini, ali je najteži izvršen u SrebreniciReuters

Vlada entiteta Federacije Bosne i Hercegovine je u četvrtak donijela Odluku o proglašenju 11. jula 2020. godine danom sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave države Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Počinjeni najteži zločini

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje danu žalosti.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni zločini i dogodile se tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Danom žalosti izražava se saučešće i saosjećanje s porodicama žrtava genocida u Srebrenici te sjećanje na ovaj tragični događaj, saopćeno je nakon sjednice Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.