U februaru nastavak mirovne konferencije o Libiji

Svjetski čelnici u nedjelju su razgovarali o uspostavljanju trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji (EPA)

Njemačka će sljedećeg mjeseca ponovo biti domaćin mirovne konferencije o Libiji, najavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Heiko Maas.

U izjavi za medije u Briselu rekao je da je međunarodna berlinska konferencija o Libiji u nedjelju bila uspješna i najavio njen nastavak u februaru, prenosi Anadolija.

“Odlučili smo održati nastavak konferencije početkom febuara, na nivou ministara vanjskih poslova”, rekao je Maas. 

U fokusu sljedeće konferencije bit će uspostavljanje trajnog prekida vatre.

U Berlinu je u nedjelju održana međunarodna konferencija na kojoj su se okupili svjetski čelnici kako bi razgovarali o uspostavljanju trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Kontrola realizacije primirja

Po završetku konferencije objavljena je zajednička izjava učesnika, u kojoj se navodi da je politički sporazum Libije važan putokaz za nalaženje političkog rješenja krize u toj afričkoj zemlji.

Učesnici u izjavi pozivaju Ujedinjene narode da formiraju tehničke komitete za kontrolu realizacije primirja u Libiji.

Komitet će uključivati sve učesnike konferencije i sastajat će se na mjesečnom nivou, a sadržavat će i četiri radne grupe.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. i svrgavanja Muammara Gaddafija s vlasti i njegovog ubistva.

Otad traju tenzije između dva suprotstavljena tabora.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije, sa sjedištem u Tripoliju, uživa podršku UN-a i međunarodne zajednice, dok odbjegli penzionirani general Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage, koje uglavnom podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije