U Evropi se radi manje nego u SAD-u

Radnica, Rad, Posao, Tvornica
Autori sugeriraju da treba provesti istraživanja o tome zašto Amerikanci rade više te koji faktori najviše utječu na produktivnost (EPA)

Europljani prosječno rade 19 posto manje sati na godinu nego Amerikanci, pokazuje studija troje ekonomista iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Njemačke. 

Veća količina plaćenih dana godišnjeg odmora u Europi čini trećinu do polovine razlike, pokazuje studija.

Međutim, faktor koji također utječe na tu razliku je i visoka stopa nezaposlenosti u Europi, prenosi Hina.

Studija je proučila podatke iz 18 europskih zemalja te SAD-a na temelju tri istraživanja, koje su provele tri institucije u razdoblju od 1983. do 2011. godine.

Ističu da se unutar same Europe broj radnih sati razlikuje od zemlje do zemlje, pa postoje neka regije u kojima Europljani količinski rade kao i Amerikanci.

Švicarci ‘najbliži’ Amerikancima

Švicarci su tako najsličniji Amerikancima i rade tek četiri posto manje sati, a Talijani su najudaljeniji, s 29 posto manje sati u odnosu na američke zaposlenike.

Najveći odmak nakon Italije ima Francuska, s 26 posto manje sati, slijedi je Belgija s 25 posto, Poljska s 24 posto i Njemačka s 22 posto.

Autori studije sugeriraju da bi valjalo provesti nova istraživanja o tome zašto Amerikanci rade više od Europljana te koji faktori najviše utječu na produktivnost.

Zaključci su doneseni na temelju precizne studije, koju su izradili ekonomist Alexander Bick s Državnog sveučilišta Arizone, Bettina Bruggemann sa sveučilišta McMaster u Ontariju te Nicola Fuchs-Schundels sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Izvor: Agencije