U Evropi se baci 80 miliona tona hrane godišnje

Petina evropskog stanovništva nema redovne obroke (EPA)

Čak 20 posto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva i nema redovne obroke, i pored toga što se u Evropi godišnje baci 80 miliona tona hrane, izjavio je predsjednik Evropske federacija banke hrane – FEBA Jacques Vandenschrik.

“Hrana je važna svima nama, čak još važnija onima koji je ne mogu priuštiti. Oko 20 posto evropskog stanovništva živi na ivici siromaštva, to je veliki problem našeg društva”, istakao je on na konferenciji “Lideri transformacije društva” u Beogradu.

Kako kaže, ako Evropa hoće biti lider u dostizanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030 Ujedinjenih naroda, mora riješiti pitanje hrane, javio je Tanjug.

Treći najveći zagađivač životne sredine

“Bacanje hrane je skandal – i etički, i društveni skandal po pitanju životne sredine i privredni skandal”, poručio je Vandenschrik.

Dodao je da se veliki dio hrane baca i prije nego što dođe do potrošača, kao i da je bacanje hrane treći najveći zagađivač životne sredine.

On je napomenuo da FEBA ima veliki broj banaka hrane u 23 zemlje u Evropi.

“Podijelimo četiri miliona obroka dnevno. Procjena je da bi od 80 miliona tona hrane mogli povratiti godišnje 20 miliona tona”, rekao je Vandenschrik.

Izvor: Agencije