U Evropi popuštaju mjere, američka ekonomija se oporavlja

Barovi i restorani moći će raditi uz određene uvjete (EPA)

U Evropi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije korona virusa, što odudara od novih rekorda srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka ekonomija, koja je na koljenima, u četvrtak se ipak, čini se, počela polako oporavljati, jer je prvi put od izbijanja krize COVID-19 počeo padati broj nezaposlenih koji primaju novčanu pomoć, prenosi Hina.

No, on je ipak na historijsko visokom nivou: 41 milion Amerikanaca ostalo je bez posla – neki privremeno – od kako je sredinom marta uveden karantin u toj zemlji najteže stradaloj u svijetu od pandemije.

Francuski premijer Edouard Philippe najavio je, zahvaljujući “dobrim” sanitarnim rezultatima, otvaranje barova i restorana od 2. juna, ali uz ograničenja.

Strah od mogućeg drugog vala

“Sloboda će, napokon, biti pravilo, a zabrana izuzetak”, rekao je on.

U isto vrijeme nagli porast broja novooboljelih u Južnoj Koreji i na Šri Lanki upozorava na opasnost ponovnog širenja pandemije.

Bolest COVID-19, koja se u decembru pojavila u Kini, odnijela je više od 357.000 života, a dijagnosticirano je više od 5,7 miliona slučajeva u svijetu, pokazuju podaci AP-a na temelju službenih izvora.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu premašile 100.000 umrlih, od gotovo 1,7 miliona zaraženih, ali su stručnjaci saglasni da su službeni podaci najvjerovatnije manji od stvarnih.

Novi slučajevi bolesti zabilježeni u četvrtak u Južnoj Koreji i na Šri Lanki ponovo su potaknuli zabrinutost zbog mogućeg “drugog vala” zaraze, od kojeg strahuju sve zemlje.

U Južnoj Koreji je u jednom danu otkriveno 79 novih slučajeva, što je najviše od 5. aprila.

Korejske vlasti, koje su se pokazale uspješne u borbi s pandemijom, odmah su vratile zabrane koje su nedavno bile ukinule.

I na Šri Lanki se ponovo uvodi karantin, pošto su 252 osobe bile pozitivne na testiranju od 460 onih koji su se ove sedmice vratili iz Kuvajta.

U Evropi, gdje je virus do sada pokosio više od 175.000 ljudi, pad broja umrlih i zaraženih omogućio je sve brže popuštanje mjera.

Otvaraju se restorani, barovi, muzeji

Evropska komisija je u srijedu objavila poseban plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura, najveći koji su dvadesetsedmerica do sada iznijela.

No, još se moraju dogovoriti o njegovim uvjetima.

Prvi korisnici bit će Italija i Španija, dvije zemlje teško stradale u pandemiji.

U Francuskoj je premijer opširno izložio drugu fazu plana izlaska iz izolacije.

Od 2. juna ukida se ograničenje kretanja unutar zemlje, a barovi i restorani, koji su bili zatvoreni od 15. marta, moći će raditi uz određene uvjete, osim na pariškom području, gdje će raditi samo terase.

Istog dana u Francuskoj se otvaraju muzeji i kulturne ustanove.

Nošenje maske je obavezno, pa tako i u pozorištima i kinima.

Bazeni i sportski objekti otvarat će se postepeno, kao i školske ustanove.

No, budući da je zabrana okupljanja više od 10 ljudi još na snazi, velika događanja su i dalje zabranjena.

U Milanu sladoled COVID-19

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u četvrtak dodatno ublažavanje mjere ograničenog kretanja, koje u Engleskoj stupa na snagu od sljedeće sedmice.

Zemlje na jugu Evrope, gdje je velik udio turizma u bruto domaćem proizvodu (BDP), postepeno najavljuju ukidanje restrikcija.

Rim se zalaže da se 15. juna ponovo otvore unutrašnje granice na čitavom području Evropčske unije.

U međuvremenu Italijani opet mogu uživati na suncu u svojim glasovitim “gelatima”, a jedan je milanski proizvođač sladoled od bijele čokolade i umaka od pistacije nazvao COVID-19.

Rusija je u četvrtak službeno premašila broj od 4.000 umrlih od korona virusa i saopćila da se potvrđuje pad dnevnog broja novozaraženih.

No, u Sankt Peterburg, drugom po veličini gradu u zemlji i drugom najteže stradalom nakon Moskve i okolice, mnogi oboljeli i dalje pristižu, doznaje se od više izvora.

Izvor: Agencije