Oglasi

U Evropi godišnja 'zarada' od prometa droge 24 milijarde eura

Europol istražuje 5.000 kriminalnih grupa koje se bave drogom, krivotvorenjem novca, krijumčarenjem migranata, oružja i cyber-kriminalom.
Rob Wainwright, EuropolDo povećanja broja grupa došlo je zbog bolje obavještajne slike te grupa koje djeluju posredstvom internetaEPA - Arhiva

U Europi djeluje gotovo 5.000 skupina organiziranog kriminala, a više od trećine njih bavi se krijumčarenjem droge, objavio je u četvrtak Europol u novom opširnom izvješću.

Na krijumčarenju droge "zaradi" se 24 milijarde eura godišnje, prenosi Hina.

Skupine organiziranog kriminala bave se i krivotvorenjem novca, krijumčarenjem migranata, oružja i kibernetičkim kriminalom.

'Bolja obavještajna slika'

Godine 2013, u posljednjem takvom izvješću, Europol je utvrdio 3.600 međunarodnih skupina organiziranih kriminala u EU-u.

Direktor Europola Rob Wainwright objašnjava da je do povećanja došlo zbog "bolje obavještajne slike" te pojave manjih skupina koje djeluju samo posredstvom interneta.

"Promjene kao što je pojava internetske trgovine nezakonitom robom i uslugama rezultirat će značajnim promjenama na kriminalnim tržištima i izložiti tijela za provedbu zakona novim izazovima", istaknuo je u izvješću.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.