U eurozoni u trećem kvartalu zabilježen neočekivan rast

Ponovno uvođenje strogih mjera kakvo je nedavno zabilježeno u EU bi moglo da preokrene čitavu situaciju u posljednjem kvartalu (EPA)

Evropska ekonomija je u trećem kvartalu zabilježila neočekivan rast od 12,7 posto, nakon otvaranja kompanija po ukidanju strogih mjera karantina. Međutim, ove pozitivne vesti nalaze se u sjenci izvještavanja o sve većem broju novozaraženih u Evropi, za koji se smatra da bi mogao do dovede do novog pada ekonomije krajem godine.

Porast koji je u eurozoni zabilježen u kvartalu jul-septembar najviši je od 1995. godine, od kada se vodi takva statistika, prenosi Tanjug agenciju AP.

U drugom kvartalu ove godine zabilježen je pad od 11,8 posto, a ovaj period od aprila do juna poklapa se sa periodom najstrožih restrikcija tokom prvog talasa pandemije.

Mnogi ekonomisti su prognozirali da će u trećem kvartalu biti zabilježen rast od deset posto.

Najveći rast u trećem kvartalu potvrdila je Francuska – 18,2 posto, a iza nje nalaze se Španija (16,7 posto) i Italija (16,1 posto).

Stručnjaci tvrde da su ovo dobre vijesti, ali da bi ponovno uvođenje strogih mjera kakvo je nedavno zabilježeno u EU moglo da preokrene čitavu situaciju u posljednjem kvartalu.

Kompanije koje se bave proizvodnjom zabilježile su veći rast nego sektor koji se bavi pružanjem usluga. Proizvođači automobila poput Volkswagena i Mercedesa zabilježili su rast prodaje potpomognut njihovim značajnim prisustvom na tržištu Kine, u kojoj se epidemija prvo pojavila i gdje je ranije stavljena pod kontrolu.

Veliki pad

One firme i objekti koji se oslanjaju na interakciju licem u lice, kao što su restorani, hoteli i avioprevoznici, doživjeli su veliki pad prihoda i samo dijelom povratili prethodni nivo poslovanja.

Uslijed porasta broja novozaraženih u zemlji, Njemačka vlada je u petak zatvorila pozorišta, kafiće i restorane, a mjere će ostati na snazi do 30. novembra.

U Francuskoj stupaju na snagu mjere karantina koje će važiti tokom narednih mjesec dana. Svi objekti za koje nije neophodno da rade biće zatvoreni, dok građani neće smeti da se udaljavaju od svojih domova više od jednog kilometra, osim u slučaju odlaska u škole ili iz drugih nužnih razloga.

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je rekla da banka radi na izradi novog paketa mogućih mjera pomoći o kojima će se razgovarati na sastanku najavljenom za 10. decembar. Ona je rekla da postoji mala sumnja da će ona biti implementirana, uzimajući u obzir trenutno pogoršanje uvjeta.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u septembru ostala je na istom nivou kao i u augustu, i iznosi 8,3 posto, zahvaljujući vladinim mjerama podrške.

Izvor: Agencije