U Etiopiji počela analiza crne kutije sa leta 302

Avion Boeing 737 MAX srušio se 10. marta, nastradalo je svih 157 putnika i članova posade (EPA)

Stručnjaci iz Etiopije počeli su, uz pomoć međunarodnih istražitelja, analizirajti “crnu kutiju”, odnosno glasove i komunikaciju pilota iz pilotske kabine aviona Ethiopian Airlinesa sa leta 302, saopćilo je Ministarstvo saobraćaja Etiopije.

Međunarodne istražitelje predvodi američki tim iz Nacionalnog komiteta za sigurnost saobraćaja – NTSB, a u ovom poslu učestvuje i francuska Agencija za istraživanje nesreća – BEA i Evropska agencija za sigurnost zračnog saobraćaja – EASA, prenosi Reuters.

Avion Boeing 737 MAX 8 na letu 302 Ethiopian Airlinesa srušio se ubrzo nakon polijetanja iz Addis Abebe 10. marta, a tom prilikom je nastradalo svih 157 putnika i članova posade, prenosi Tanjug.

Povlačenje aviona Beoinga MAX

Više od 300 Boeinga 737 MAX 8 i MAX 9 putničkih aviona povućeno je širom svijeta iz aktivne službe uslijed dva smrtonosna rušenja aviona u pet mjeseci, gdje je u nesrećama u Etiopiji i Indoneziji poginulo ukupno 350 ljudi.

Uzrok oba pada je još pod istragom.

Boeing je obustavio dostavu svih Boeing MAX aviona svojim kupcima.

Satelitski podaci upućuju na sličnosti pada u Indoneziji i Etiopiji, stoga je Američka savezna avijacijska administracija prizemljila sve Boeinge MAX.

Pilot Ethiopian Airlinesa prije pada je kontrolorima prijavio probleme s kontrolama te je dobio dopuštenje da se vrati, isto kao i indonezijski pilot, koji je dopuštenje dobio nedugo nakon uzlijetanja iz Džakarte.

Odluke u zemljama širom svijeta o tome hoće li se obustaviti prizemljenje aviona ili će se nastaviti bit će donijete na osnovu informacija iz crnih kutija.

Izvor: Agencije