Oglasi

U Estoniji najviše smrti od predoziranja

Najviše smrtnih slučajeva od predoziranja registrira se među etničkim Rusima muškog spola.
Korištenjem naloxona, novog protivlijeka za sintetički heroin, smrtnost od predoziranja bi se mogla gotovo prepolovitiAP

U Estoniji je prošle godine registrirano najviše smrtnih slučajeva od predoziranja drogom među zemljama Evropske unije (EU), pokazuju podaci Evropskog centra za nadzor nad drogom i zavisnošću (EMCDDA).

Takvih slučajeva je prošle godine u Estoniji bilo 160, što predstavlja povećanje od 21 posto u odnosu na 2011. godinu, prenosi AFP.

Većina smrtnih slučajeva je izazvana vrstom sintetičkog heroina, poznatog pod nazivom "kineski bijeli", koji se često krijumčari iz Rusije i izaziva veliku ovisnost.

Dok u zemljama EU-a prosječna učestalost smrti zbog predoziranja iznosi do 20 osoba na milion, u Estoniji je više od 100 osoba na milion.

Ruski muškarci

Najviše smrtnih slučajeva od predoziranja u Estoniji se registrira među etničkim Rusima muškog spola.

Korištenjem naloxona, novog protivlijeka za sintetički heroin, smrtnost od predoziranja bi se mogla gotovo prepoloviti, ističe Afe Talu, šefica Estonskog monitoring centra za drogu.

U Estoniji, međutim, ovo sredstvo mogu primjenjivati samo ljekari, dok se u nekim drugim zemljama, među kojima i u SAD-u, naloxone distribuira među korisnicima droge, ističe Taluova.

Ona apelira na to da se to ispravi u što skorije vrijeme, kao i da se organizira obuka za korištenje naloxona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.