U Egiptu za deset dana pogubljeno 49 ljudi

Od 49 pogubljenih, 15 je osuđeno zbog navodnog učešća u političkom nasilju nakon vojnog udara 2013. godine (AFP)

Egipat je pogubio 49 zatvorenika u samo deset dana oktobra, objavio je Human Rights Watch (HRW) u četvrtak, pozivajući vlasti da odmah obustave izvršenja smrtnih kazni.

“Masovne egzekucije tolikog broja ljudi u samo nekoliko dana u Egiptu su nečuvene”, rekao je Joe Stork iz HRW-a.

Ova grupa za ljudska prava saopćila je da je obuhvatila novinske izvještaje iz prorežimskih medija o pogubljenjima izvršenim od 3. do 13. oktobra te svjedočanstva članova porodica žrtava.

“Sistematsko odsustvo poštenih suđenja u Egiptu, naročito kada je riječ o političkim slučajevima, svaku smrtnu kaznu u zemlji čini kršenjem prava na život”, dodao je Stork.

Među 10 zemalja sa najviše pogubljenja

Među ubijenim su i dvije žene, a od 49 njih, 15 je osuđeno zbog navodnog učešća u političkom nasilju nakon vojnog udara i zbacivanjaa s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Mohameda Mursija u julu 2013. godine.

Mursi potiče iz pokreta Muslimanska braća, koji je, nakon njegovog zbacivanja sa vlasti, zabranjen, dok su mnogi njegovi pripadnici uhapšeni.

Mursi je preminuo prošle godine tokom suđenja, a njegovu smrt aktivisti za ljudska prava su nazvali “dokazom o nehumanim uslovima života” u egipatskim zatvorima.

HRW tvrdi da je Egipat od dolaska na vlast Abdela Fattaha el-Sisija 2014. godine postao jedna od 10 zemalja s najviše izvršenih smrtnih kazni u svijetu.

Izvor: Agencije